fredag 14 december 2018

Wow Air säger upp 350 - största varslet efter krisen

350 personer tvingas lämna sina jobb på Wow Air. Dessutom bantar det krisande flygbolaget flottan från tjugo till elva plan. Resmål som Los Angeles och New Delhi försvinner som en konsekvens av att Wow Air gör sig av med långdistansplanen. Vd:n Skúli Mogensen säger att det är hans egna misstag som ligger bakom nedskärningarna.

Wow Air har det senaste halvåret dragits allt djupare in i en akut kris. Skúli Mogensen, bolagets vd och grundare, försökte först dra in nytt kapital genom en investeringsrunda. När den inte gav tillräckligt för att säkra bolagets framtid vände han sig till huvudkonkurrenten Icelandair.

Icelandair och Wow Air kom överens om en affär. Men när det visade sig att Wow Airs ekonomi var ännu sämre än vad som tidigare varit känt drog sig Icelandair ur övertagandet.

Skúli Mogensen lyckades dock snabbt hitta en ny räddare. Indigo Partners - som har intressen i flera stora lågprisflygbolag - tänker köpa in sig i Wow Air. Detaljerna i affären är inte kända. Wow Airs behov av kapital har dock beräknats till omkring 15 miljarder isländska kronor.

Indigo Partners håller kostnaderna nere genom att anställa personal i låglöneländer. Wow Air skulle kunna minska kostnaderna på samma sätt - men då väntar ytterligare varsel. Wow Air kan dock inte få en utländsk majoritetsägare eftersom ett villkor för bolagets tillstånd är isländskt ägande.

De ekonomiska utsikterna för den närmaste framtiden är dystra. Wow Air kommer att göra en mångmiljardförlust under 2018. Samtidigt är bränslepriserna och lönekostnaderna höga - och konkurrensen om resenärerna hård och biljettpriserna låga.

Wow Air har redan minskat flottan med fyra plan. I går kom beskedet som innebär att Wow Air i praktiken går tillbaka till den affärsmodell som bolaget hade 2016. Det var innan Skúli Mogensen försökte utmana Icelandair på längre sträckor.

Nedskärningarna betyder att flottan bantas från dagens tjugo till elva plan. Det är de större flygplanen med större räckvidd som försvinner. Det innebär att Wow Air kommer att sluta flyga till de mest långväga destinationerna som Los Angeles och New Delhi - en linje som invigdes så sent som i förra veckan. Wow Airs nya linjenät ska vara klart i mitten på januari.

350 personer tvingas lämna sina jobb. Det är 111 fastanställda och omkring 240 inhyrda som tvingas gå. Uppsägningarna görs inom företagets samtliga avdelningar. Den grupp som drabbas hårdast är flygvärdinnor. Varslet är det största på Island sedan finanskraschen för tio år sedan.

Bantningen av flottan innebär att Wow Air gör sig av med omkring hälften av dagens flygstolar. Enligt Skúli Mogensen väntas antalet passagerare bli omkring 2,1 miljoner under 2019 jämfört med 3,5 miljoner i år. Hur turistnäringen på Island kommer att påverkas av nedskärningarna återstår att se. I dag flyger Wow Air omkring en fjärdedel av turisterna till Island.

Det är troligt att Icelandair eller andra bolag börjar flyga mellan Keflavík och några av de destinationer som Wow Air lägger ned. När det gäller just trafiken till Keflavík har det talats om tänkbara minskningar av antalet passagerare - och i förlängningen antalet turister till Island - på 5 till 15 procent.

Beskedet kan komma att minska pressen på Icelandair - ett bolag som också befinner sig i kris men har betydligt större ekonomiska resurser för att ta sig igenom svårigheterna. Börsen i Reykjavík reagerade positivt på nyheten om Wow Airs nedskärningar. Icelandairs aktie steg med 7,27 procent till 8,85 isländska kronor.

Skúli Mogensen skriver i ett brev till Wow Airs anställda att det är hans egna misstag som försatt bolaget i en akut kris. Det var fel att börja agera som ett traditionellt flygbolag med fokus på fler dyra biljetter och längre sträckor. Det har varit en dyr lärdom. För att få in Indigo Partners anser han att det är nödvändigt att förändra verksamheten:
"Dessa misstag har nästan kostat oss företaget eftersom förlusten år 2018 har ökat de senaste månaderna på grund av ett dåligt ekonomiskt resultat. Det är viktigt att poängtera att jag inte beskyller någon annan än mig själv för dessa misstag eftersom jag personligen kämpade för att utöka flottan med Airbus 330-flygplan, premiumsäten och att flyga längre österut och västerut."
Skúli Mogensen har hittills inte sagt sig ha några planer på att lämna jobbet som vd för Wow Air.

Här kan du läsa mer om Wow Airs kris.