fredag 18 januari 2019

Älv utan bro stoppade ambulans i utryckning i Reykjavík

När Sveinn Sigurjónssons dotter ringde ambulansen i fredags tog det stopp vid tomtgränsen på Þverárkot i Reykjavík. Ambulansen kunde inte ta sig över älven Þverá och köra fram till huset. Lösningen blev till sist att han själv körde fram till vadstället. Kommunen gick nyligen med på att stå för en del av kostnaderna för att bygga en bro över älven.

Þverárkot vid fjället Esjas rötter i Reykjavík är sannolikt den enda gården i kommunen med en bofast invånare som måste åka genom en älv för att kunna ta sig hem. Och det är inte alltid det går. När Þverá fryser tvingas Sveinn Sigurjónsson gå på isen. När istäcket brister hamnar han ibland i älven.

Nyligen gick Reykjavíks kommun med på att stå för halva kostnaden för en bro över Þverá - en del som annars den boende skulle betala. Vegagerðin står för den andra halvan.

I fredags blev Sveinn Sigurjónsson, som snart fyller 80 år, akut sjuk. Hans dotter Kolbrún Anna Sveinsdóttir ringde honom strax efteråt. Då hade han först svimmat men senare lyckats ta sig upp på en soffa. Hon berättar i Morgunblaðið att hon ringde efter en ambulans.

Men när ambulansen kom fram till tomtgränsen tog det stopp. Föraren vågade inte åka genom Þverá. Tómas Gíslason, vice vd för Neyðarlínan, säger i Morgunblaðið att föraren ringde Sveinn Sigurjónsson. Han avrådde dem från att försöka ta sig över älven i en vanlig ambulans. I stället körde han själv fram till vadstället:
"Han fick veta att det var möjligt att komma med en större ambulans som kunde ta sig över älven men Sveinn lät det inte komma i fråga."
Sveinn Sigurjónsson ligger fortfarande på sjukhus i Reykjavík men är nu på bättringsvägen. Svanur Bjarnason vid Vegagerðin säger i Morgunblaðið att en passage genom Þverá kan komma på plats redan under januari.

Här kan du läsa mer om Þverárkot.