torsdag 10 januari 2019

Avresa för vitvalar från Kina till Island närmar sig

Foto: Cargolux
Efter en resa på 24 timmar och 1 000 mil ska vitvalarna Little White och Little Grey vara framme vid sitt nya hem vid Klettsvík på Heimaey. Där blir de två djuren inom ett par månader de första i en ny fristad för valar som tidigare hållits i fångenskap. De flyttas från en kinesisk djurpark till den isländska sydkusten. Till samma plats flyttade även späckhuggaren Keiko.

När Merlin Entertainment tog över en djurpark i kinesiska Shanghai hade de inget intresse av att behålla vitvalarna. Bolaget ansåg att djuren borde få en möjlighet till ett liv i en friare miljö. De kontaktade Västmannaöarna - samma plats som gav hem åt späckhuggaren Keiko efter ett liv i fångenskap i amerikanska djurparker.

Förberedelserna har pågått i drygt två år. Först behövdes ett klartecken från kommunen. Därefter var det nödvändigt med ett godkännande från Umhverfisstofnun. Myndigheten sade först nej eftersom vitvalarna skulle kunna föra med sig sjukdomar. Efter utfästelser om att de skulle sättas i karantän i sex månader ändrade myndigheten sitt beslut till ett ja.

Vid hamnen på Heimaey pågår nu bygget av en utställning om vilda djur. Där kommer bland annat det kommunala museet Sæheimar - som bland annat tar hand om lunnefåglar och andra fåglar som av något skäl inte kan klara sig i det fria - att få nya lokaler. Utställningen kommer att handla om sjöfåglar, fiskar och valar.

I bygget ingår en hamnbassäng vid Klettsvík. Den ska alltså bli det nya hemmet för Little Grey och Little White, de två vitvalar som finns kvar i djurparken i Shanghai.

Eftersom vitvalarna alltid levt i fångenskap tros de inte ha några möjligheter att klara sig om de skulle släppas helt fria. Vid Klettsvík får de en bassäng på 32 000 kvadratmeter att simma i.

Utställningslokalerna på land blir 800 kvadratmeter. Bakom bygget står The Beluga Building Company ehf, ett bolag grundat av Merlin Entertainment. Bygget beräknas kosta omkring 500 miljoner isländska kronor. Museet byggs i Fiskiðjans gamla lokaler.

De befintliga lokalerna på platsen hyrs ut av kommunen till bolaget för 190 000 isländska kronor i månaden. Hyresavtalet löper på tjugo år. De fem första åren får The Beluga Building Company ehf. 50 procents rabatt på månadshyran. Om intäkterna från besökarna överstiger 125 miljoner om året får kommunen dessutom 10 procent.

Íris Róbertsdóttir, kommunchef på Västmannaöarna, säger i Morgunblaðið att förberedelserna inför flytten går planenligt. Tanken är att de två vitvalarna ska flygas till Island i mars.

Flytten kommer att ta ungefär ett dygn. Little Grey och Little White kommer enligt Air Cargo News att transporteras till en flygplats i Kina. Där väntar en specialmålad Boeing 747 från Cargolux på de två vitvalarna. De tränas inför resan och kommer att flygas på två specialkonstruerade bårar.

Vitvalarna flygs till Keflavík. Därefter väntar transport ombord två lastbilar till Landeyjahöfn. Därefter skeppas de med färja över till Heimaey - en överfart som tar en halvtimme. Från färjehamnen på ön är det bara några få minuters resa till reservatet vid Klettsvík.

Här kan du läsa mer om arbetet med att skapa ett särskilt reservat för vitvalar på Heimaey.