onsdag 30 januari 2019

Ex-presidentens klonade hund Sámur är död

Hunden Sámur är död. Sámur var inte bara presidentparet Ólafur Ragnar Grímssons och Dorrit Moussaieffs husdjur. Hunden var också den som ofta var först att välkomna och hälsa på gäster till residenset på Bessastaðir. Men Sámurs karaktär kan leva vidare. De klonade nämligen hunden under förra året.

I höstas berättade ex-presidenten Ólafur Ragnar Grímsson att han och hustrun Dorrit Moussaieff hade klonat hunden Sámur. Hunden - som bland annat hade border collie, schäfer och bullmastiff i sig - var då inne på sitt tolfte levnadsår.

Sámur var under parets år på Bessastaðir ett självklart inslag för besökare. Hunden var i regel den som mötte och välkomnade besökare. Sámur brukade också få svansa runt bland besökare till residenset.

Själva kloningen genomfördes på Island genom att de tog Sámur till en veterinär. De prover som togs skickades till USA. De gör det möjligt att få en ny hund med mer eller mindre identiska egenskaper.

Nu är Sámur död. Dorrit Moussaieff skriver på Instagram att hunden alltid kommer att vara hennes kärlek. Ólafur Ragnar Grímsson skriver på Twitter att Sámurs "lojalitet och vishet var unik". I ett annat inlägg säger han att både deras eget och Sámurs favoritfjäll var Esja.

Här kan du läsa mer om kloningen av Sámur.