torsdag 3 januari 2019

Förslag: Utannonsera alla jobb som ambassadör

Utlys alla jobb som ambassadörer och statssekreterare. Det kräver tio alltingsledamöter i ett förslag. Genom att alla tjänster annonseras ska anställningsprocessen präglas av transparens och jämlikhet. I dag är just ambassadörer och statssekreterare undantagna regeln om att statliga jobb ska annonseras. I stället kan ansvarig minister själv utse vilka som får tjänsterna.

Utnämningar av ambassadörer är ofta omstridda. Uppdragen går i regel till politiker eller personer med mångårig erfarenhet från utrikesdepartementet. Inte sällan får den minister som utser ambassadörer kritik för att snarare gå efter partibok än kompetens.

Frågan om kohandel med ambassadörsposter hamnade i centrum efter skandalen på Klaustur i Reykjavík. Där hävdade Centerpartiets Gunnar Bragi Sveinsson att han under sin tid som utrikesminister utnämnt Geir H. Haarde - som var statsminister när finanskraschen drabbade Island - som en tjänst åt Självständighetspartiet.

Som gentjänst sade Gunnar Bragi Sveinsson att han fått ett löfte av Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ledare, om en framtida ambassadörspost för egen räkning. Uppgörelsen bekräftades av Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

För att minska kritiken från oppositionen om utnämningen av Geir H. Haarde hävdade Gunnar Bragi Sveinsson att han därför samtidigt utsåg även Gröna vänsterns Árni Þór Sigurðsson till ambassadör.

Under barrundan på Klaustur träffade fyra centerpartister två alltingsledamöter från Folkets parti. Centerpartisterna försökte locka över dem till det egna partiet. Ólafur Ísleifsson utlovades uppdraget som gruppledare i alltinget - en post som Gunnar Bragi Sveinsson i dag har.

En teori är att Gunnar Bragi Sveinsson var beredd att lämna ifrån sig uppdraget eftersom han vill lämna partipolitiken. Han skulle alltså inkassera tjänsten från Självständighetspartiet. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson träffade både Bjarni Benediktsson och utrikesminister Guðlaug­ur Þór Þórðar­son för att diskutera Gunnar Bragi Sveinssons intresse för en ambassadörspost.

Både Guðlaug­ur Þór Þórðar­son och Bjarni Benediktsson förnekade att det funnits någon överenskommelse om en ambassadörspost åt Gunnar Bragi Sveinsson. Det gjorde han även själv efter att inspelningar av diskussionerna på Klaustur läckts till medierna.

Efter skandalen på Klaustur är det politiskt omöjligt att utse Gunnar Bragi Sveinsson till ambassadör. Och då handlar det inte bara om att en sådan utnämning skulle betraktas som ett bevis för att det förekommer kohandel med ambassadörsposter.

Gunnar Bragi Sveinsson har också tappat all trovärdighet som han byggde upp under åren som utrikesminister. Då profilerade han sig som en kämpe för jämställdhet. På Klaustur kränkte och nedvärderade han en rad kvinnliga politiker och hånskrattade åt en kvinna som misshandlats av sin sambo.

Tidigare har Ljus framtid vill två tillfällen lagt förslag om att även tjänster som ambassadörer och statssekreterare ska utannonseras. Det förslag läggs nu - mot bakgrund av skandalen på Klaustur - fram på nytt av tio alltingsledamöter från Socialdemokraterna, Piratpartiet och Renässans.

Förslaget går ut på att skrota det undantag som gör det möjligt att utse ambassadörer och statssekreterare utan någon anställningsprocess. I stället ska även sådana tjänster utannonseras på samma sätt som andra statliga jobb.

En ansökningsprocess ska enligt de tio ledamöter som står bakom förslaget i sig borga för jämlikhet och transparens. Öppenheten ska också göra så att utnämningar kan granskas. Dessutom ska det tas fram tydliga kriterier för vilka egenskaper som anses nödvändiga för de olika tjänsterna.

Här kan du läsa mer om turerna kring utnämningar av ambassadörer.