söndag 27 januari 2019

Fyra av tio öbor nöjda med nytt styre på Västmannaöarna

Majoriteten på Västmannaöarna håller. Och öborna är ganska nöjda med den koalition som styr kommunen. Men missnöjet är utbrett bland Självständighetspartiets väljare. Däremot är det en majoritet som står bakom beslutet att ta över driften av färjan Herjólfur. Få tror dock att det kommer att innebära några förbättringar. Det visar en undersökning utförd av MMR på uppdrag av Eyjar.

Inför förra årets kommunalval på Västmannaöarna splittrades Självständighetspartiet. Missnöje med kommunchefen Elliði Vignisson gjorde att en utbrytning började diskuteras - och de planerna blev verklighet när han var med om att fälla ett förslag om att hålla provval inför kommunalvalet.

Självständighetspartiet saknade bara sex röster för att säkra egen majoritet i fullmäktige. I stället kunde utbrytarpartiet För Hemön bilda majoritet med Ölistan. Kommunchef blev Íris Róbertsdóttir, som tidigare representerat Självständighetspartiet i alltinget.

Maktskiftet har präglats av konflikter. Självständighetspartiet har tagit strid om en rad utnämningar och anklagat det nya styret för olika fel och brister. Men hittills ser väljarna ut att vara ganska nöjda.

Det är 42,2 procent av öborna som är nöjda med koalitionen mellan För Hemön och Ölistan. Vidare är det 38,6 procent som är varken nöjda eller missnöjda medan 19,3 procent är missnöjda. Hela 83 procent av För Hemöns väljare är positiva. Men det är bara 7 procent av Självständighetspartiets sympatisörer som har samma åsikt.

Självständighetspartiet behåller ställningen som största parti med 44,9 procent. Jämfört med valet våren 2018 backar partiet med 0,5 procentenheter. Samtidigt ökar För Hemön med 3,8 procentenheter till 38 procent. Ölistan minskar med 3,2 procentenheter till 17,1 procent.

Män och öbor som har fyllt 50 år röstar oftare på Självständighetspartiet. Kvinnor och personer i åldern 18 till 29 år sympatiserar i större utsträckning med För Hemön. Ölistan är starkare bland kvinnor och bland dem som har fyllt 50 år.

Hade det varit val till kommunfullmäktige i dag hade inte läget förändrats. Självständighetspartiet och För Hemön hade fått tre mandat var och Ölistan ett mandat. Den koalition som styr kommunen i dag hade alltså kunnat regera vidare.

Färjan Herjólfur är den viktigaste förbindelsen till det isländska fastlandet för Västmannaöarna. Hela 62,2 procent tycker att kommunen gör rätt som i vår tar över driften av färjetrafiken. Då ersätts också den gamla färjan av en ny.

Men förhoppningarna om att den nya färjan ska lösa problemen med kommunikationerna till fastlandet är inte stora. 56 procent tror inte att den kommer att innebära någon stor förändring för färjetrafiken. Bara 32 procent hoppas på att den ska bidra till förbättringar.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken på Hemön.