lördag 26 januari 2019

Grundar bolag för att driva butik i Norðurfjörður

Nu grundas ett bolag för att driva en livsmedelsbutik i Norðurfjörður i Árneshreppur. Alla kommuninvånare får möjlighet att köpa aktier i bolaget. Tanken är att affären ska ha generösa öppettider under somrarna. Men under vintrarna blir det bara öppet några få timmar i veckan för att ge service åt dem som bor i kommunen hela året.

I höstas bommade lanthandeln i Norðurfjörður igen. Därmed förlorade inte invånarna i Árneshreppur bara den enda butiken i kommunen. De blev också utan möjlighet att köpa färskvaror under de månader under vintern då vägen inte hålls öppen. Det försämrade i sin tur förutsättningarna ytterligare för de sista bofasta.

Kaupfélag Steingrímsfjarðar drev butiken fram till 2017. Den lades ned på grund av ständiga förluster. Efter en kort paus öppnade en privatperson butiken på nytt. Det varade i ett knappt år. Sedan dess har det alltså inte funnits någon affär i kommunen.

Politikerna i kommunfullmäktige har inte gett upp hoppet om butiken. Däremot har förhoppningarna varit små om att hitta någon som vill driva den året runt. Utanför sommarmånaderna är det inte många som tar sig hela vägen upp till Norðurfjörður. Och i vinter är det bara sjutton personer som bor i Árneshreppur.

Nu ser en lösning ut att kunna vara på väg. Mellan 2019 och 2021 har kommunen säkrat bidrag på totalt 7,2 miljoner isländska kronor för att driva butiken. På tisdag hålls ett konstituerande möte för ett bolag som ska stå bakom verksamheten.

Invånarna i Árneshreppur får enligt Litlihjalli möjlighet att köpa aktier i bolaget. Varje aktie kostar 25 000 isländska kronor. En person får högst köpa fyra andelar. Även sommarhusägare och tidigare invånare i kommunen kan köpa in sig i bolaget.

Under somrarna kommer butiken att ha öppet dagligen. Men under vintern blir det mycket begränsade öppettider. Ett förslag är att ha öppet två timmar två dagar i veckan. De korta öppettiderna på vintrarna ska vara tillräckligt för lokalbefolkningen.

Här kan du läsa mer om butiken i Norðurfjörður.