måndag 28 januari 2019

Gunnar Bragi Sveinsson minns fel om att inte minnasGunnar Bragi Sveinsson hävdade i samband med återkomsten till alltinget i förra veckan att han inte mindes något av skandalkvällen på Klaustur i Reykjavík. Han berättade i Hringbraut att han hade en 36 timmar lång blackout som startade i samband med att han gick in på baren. Han ska bland annat ha supit bort sina kläder. För att komma ihåg vad han och de övriga centerpartisterna sade under barrundan fick han lyssna på de inspelningar som läckts till medierna.Men det här stämmer inte. DV publicerar nu en intervju med Gunnar Bragi Sveinsson som gjordes just efter att tidningen fått tillgång till inspelningarna från Klaustur. Redaktionen hade då inte hunnit gå igenom allt som sades under skandalkvällen. Då hade Gunnar Bragi Sveinsson inga problem att minnas samtalen på Klaustur.

DV ringde Gunnar Bragi Sveinsson med anledning av att han på Klaustur sade att han genom kohandel säkrat en framtida ambassadörspost åt sig själv. Samtidigt skulle han lämna uppdraget som Centerpartiets gruppledare i alltinget. Den posten skulle i stället gå till Ólafur Ísleifsson, som centerpartisterna försökte locka över från Folkets parti.

Under intervjun sade Gunnar Bragi Sveinsson upprepade gånger att han mycket väl mindes vad som sades på Klaustur. Han hävdade då att de bara hade skämtat och att ingen skulle diskutera gruppledarposter och ambassadörsjobb över några öl på en bar.

I flera andra intervjuer efter skandalen talade Gunnar Bragi Sveinsson om sina minnen från kvällen. Inte vid något tillfälle sade han då att han skulle ha drabbats av någon minneslucka.

Gunnar Bragi Sveinsson sade även i Hringbraut att han inte druckit alkohol sedan barrundan den 20 november förra året. Vísir publicerade i helgen uppgifter om att han skulle ha varit berusad på en teaterföreställning på Borgarleikhúsið i Reykjavík i mitten på januari i år. Vísir drog dock tillbaka artikeln eftersom uppgifterna inte bekräftats. Gunnar Bragi Sveinsson hade heller inte bemött dem innan de publicerades.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.