lördag 19 januari 2019

Inga Sæland: Uteslutna var små män som hatade kvinnor

Det enda syftet med mötet på Klaustur i Reykjavík var att svika partiet. Det skriver Inga Sæland, ledare för Folkets parti, i Morgunblaðið. Där går hon till motangrepp mot de uteslutna alltingsledamöterna Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason. Hon kallar dem "små män som satt och hatade kvinnor".

Efter skandalen på Klaustur uteslöts Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson ur Folkets parti. Inspelningar avslöjade att de deltog på en barrunda med fyra centerpartister. Under kvällen försökte centerpartisterna övertala dem att byta parti.

Ólafur Ísleifsson kallade Inga Sæland för en fitta. Karl Gauti Hjaltason sade att hon inte var kapabel nog att leda Folkets parti. När inspelningarna av samtalen läcktes till medierna uteslöts bägge ur partiet. De valde att inte följa uppmaningen att lämna sina platser i alltinget. I stället sitter de kvar som politiska vildar.

Nyligen gick Karl Gauti Hjaltason till angrepp mot Inga Sæland. Han hävdade att hon misskött partiets ekonomi och gynnat familjemedlemmar genom att anställa dem för partiets räkning.

Nu svarar Inga Sæland i Morgunblaðið. Hon skriver att Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason fick möjlighet att komma till köttgrytor som andra ordnat. Under barrundan på Klaustur var de "små män som satt och hatade kvinnor". Om de inte hade uteslutits hade Folkets parti varit medskyldigt till det beteende som de ägnade sig åt under barrundan:
"De höll på att svika partiet som fick dem invalda i alltinget. När det avslöjades vad som hade ägt rum där hade Folkets parti inget annat val än att kräva dessa två ledamöters avgång. När de inte följde detta så utesluts de ur partiet och fråntogs alla förtroendeuppdrag å dess vägnar. De hade genom sina gärningar förverkat allt förtroende."
Inga Sæland skriver vidare att det enda syftet med mötet på Klaustur var att svika partiet. Hon hävdar att de ingick i en konspiration som gick emot partiets grundprinciper. Folkets parti bildades för att arbeta för bland annat fattiga och pensionärer. I stället lierade de sig enligt Inga Sæland med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, centerpartisten som hon beskriver som en krösus som nu åter skämde ut Island på den internationella arenan.

Hon tillbakavisar också kritiken mot hennes hantering av partiets ekonomi. Inga Sæland skriver att bokföring och redovisning har skötts utan anmärkningar. Folkets parti har i dag inga skulder. Hon hävdar i stället att kritiken är ett resultat av interna nederlag för Karl Gauti Hjaltason i omröstningar om hur partiarbetet ska bedrivas.

Här kan du läsa mer om Folkets parti och skandalen på Klaustur.