måndag 7 januari 2019

Isländska ministrar och landslaget har samma anmoder

Foto: Stjórnarráðið
Samtliga isländska ministrar i dagens regering och herrarnas fotbollslandslag har en gemensam anmoder. Alla är de släkt med Steinunn Guðbrandsdóttir, som var husmor på gården Eiríksstaðir i Svartárdalur under medeltiden. Hon var i sin tur ett utomäktenskapligt barn till Guðbrandur Þorláksson, biskop i Hólar. Det rapporterar Vísir.

Íslendingabók är den databas som i praktiken gjort släktforskning till en icke-hobby på Island. Tack vare den dokumentation som finns över befolkningen ända sedan tidigt 1100-tal kan de flesta bara logga in på Íslendingabók för att få ett släktträd som sträcker sig åtskilliga generationer tillbaka i tiden. Åtskilliga kan till och med spåra sitt ursprung tillbaka till de första bosättarna under sent 800-tal.

Nu har Íslendingabók kartlagt de ministrar som ingår i dagens regering samt herrlandslaget i fotboll. Och det visar sig att de alla är släkt med varandra. Samtliga har nämligen Steinunn Guðbrandsdóttir som anmoder.

Steinunn Guðbrandsdóttir levde mellan 1571 och 1649 på gården Eiríksstaðir i Svartárdalur på norra Island. Hon var ett utomäktenskapligt barn till Guðbrandur Þorláksson, som var biskop i Hólar. Modern var Guðrún Gísladóttir.

Ett av Steinunn Guðbrandsdóttirs barn var Þorlákur Skúlason. Han växte inte upp på Eiríksstaðir. I stället bodde han i Hólar tillsammans med morfar Guðbrandur Þorláksson. Där studerade han till präst. Senare blev även han biskop i Hólar.

Guðbrandur Þorláksson blev själv anfader till en av Islands mest kända släkter. Många tog upp släktnamnet Thorlacius. En av dagens bärare av detta släktnamn är presidenten Guðni Th. Jóhannesson - där Th. alltså står för Thorlacius.

Dessutom finns det släktband mellan ministrarna i regeringen. Och de går inte bara tillbaka till Steinunn Guðbrandsdóttir. De tre partier som ingår i regeringen - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - har också band mellan sig. Och dessa släktband är identiska med partitillhörigheten.

Framstegspartiets tre ministrar är samtliga släkt med Ragnhildur Arnbjörnsdóttir, född 1620 på gården Hamraendar i Borgarfjörður. Gröna vänsterns tre ministrar är alla släkt med Guðrún Ellertsdóttir från Reykjahlíð vid Mývatn. Och Självständighetspartiets fem ministrar har samtliga släktband till Þórunn Jónsdóttir från Reykhólar. Hon levde mellan 1594 och 1673.