tisdag 22 januari 2019

Jón Ásgeir Jóhannesson går fri - och nekas styrelsepost

Jón Ásgeir Jóhannesson kommer inte att dömas för något brott med koppling till finanskrisen. Det står klart sedan Hæstiréttur Íslands beslutat att inte bevilja prövningstillstånd för den misstänkta miljardsvindeln inom Aurum. Men han går ändå miste om en styrelsepost i Hagar - samma koncern som han ledde fram till kraschen.

Som huvudägare i detaljhandelsjätten Hagar och storägare i banken Glitnir var Jón Ásgeir Jóhannesson kanske den islänning som flest associerade med det dramatiska ekonomiska uppsving som ledde fram till finanskraschen hösten 2008. Trots flera räddningsförsök förlorade han kontrollen över Hagar och aktierna i Glitnir blev värdelösa.

En rad utredningar om misstänkta brott med koppling till Jón Ásgeir Jóhannesson påbörjades efter kraschen. Flera toppchefer i Glitnir har också dömts till fängelsestraff för affärer som genomfördes innan kollapsen.

Men Jón Ásgeir Jóhannesson kommer inte att dömas för något brott med anknytning till finanskraschen. Det står klart sedan Hæstiréttur Íslands sagt nej till prövningstillstånd av Landsrétturs friande dom för en misstänkt miljardsvindel inom Aurum. Det var det sista kvarvarande rättsfallet där han var inblandad.

Tillsammans med Lárus Welding och Magnús Arnar Arngrímsson åtalades Jón Ásgeir Jóhannesson för trolöshet mot huvudman. Han var inblandad i en affär där Glitnir lånade ut 6 miljarder isländska kronor till FS38, ett bolag som ägdes av Pálmi Haraldsson. Lånet användes för att köpa en fjärdedel av Fons innehav i Aurum. Även Fons ägdes av Pálmi Haraldsson.

Jón Ásgeir Jóhannesson tjänade 1 miljard på affären. Och 700 miljoner användes för att betala av en kontokreditskuld i Glitnir. Enligt åtalet skulle han alltså i praktiken ha utnyttjat bankens tillgångar för att göra sig kvitt en skuld till samma bank.

Hæstiréttur Íslands skriver i beslutet att det i fallet inte finns några inslag som har stor principiell betydelse. Därför beviljas inget prövningstillstånd.

Jón Ásgeir Jóhannesson valde att kommentera beslutet i en debattartikel i Fréttablaðið - en tidning som ägs av hustrun Ingibjörg Pálmadóttir. Han hävdade att åklagare ägnat sig åt "grova angrepp" mot honom och att de undanhöll information med syftet att få honom fälld i domstol:
"Att hamna i åklagarmyndighetens klor är svårt. Man känner sig liten i jämförelse med dem som har all makt och statens alla medel bakom sig."
När Jón Ásgeir Jóhannesson tvingades bort från Hagar gav han inte upp hoppet om att en dag kunna återta kontrollen över Islands största detaljhandelsbolag. Där ingår butiker som Bónus - som han 1989 grundade tillsammans med pappan Jóhannes Jónsson - och Hagkaup. De senaste åren har bolag som ägs av Ingibjörg Pálmadóttir åter köpt in sig i Hagar.

Än så länge tycks han dock inte vara välkommen in i bolagets toppskikt. Inför fredagens bolagsstämma var Jón Ásgeir Jóhannesson en av åtta kandidater till styrelsen. Han tillhörde dock inte de fem kandidater som nominerats av valberedningen. Bolagsstämman gick enligt ett pressmeddelande på valberedningens linje och valde Davíð Harð­ar­son, Eiríkur S. Jóhanns­son, Erna Gísla­dótt­ir, Katrín Olga Jóhann­es­dóttir och Stefán Árni Auð­ólfs­son.

Här kan du läsa mer om Jón Ásgeir Jóhannesson och Aurum.