torsdag 31 januari 2019

Kräver förändringar i Centerpartiet efter barskandal

Birgir Þórarinsson och Sigurður Páll Jónsson på väg från Centerpartiet till Självständighetspartiet. Och Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson på väg från Folkets parti till Centerpartiet. Det är förändringar som enligt Fréttablaðið är att vänta i kölvattnet av skandalen på Klaustur. Men Sigurður Páll Jónsson förnekar att han tänker byta parti. Och Birgir Þórarinsson efterlyser en intern debatt.

När centerpartisten Birgir Þórarinsson i går ställde sig i alltingets talarstol uppmanade han ledamöterna att ta ställning mot sexuella trakasserier. Han talade om en undersökning utförd av Europarådet som visar att många kvinnliga parlamentariker utsätts för olika typer av kränkningar med sexuella motiv.

Birgir Þórarinsson deltog nyligen i ett möte vid Europarådet där kampanjen Not in my parliament lanserades. Han efterlyste en liknande kampanj i alltinget och bad talmannen Steingrímur J. Sigfússon att ta fram skyltar med slagordet Ekki í okkar þingheimi. Han sade att det var männens ansvar att stoppa trakasserier.

Inlägget i debatten fick en hel del medhåll i alltingets bänkar - och inte minst från kvinnliga ledamöter från andra partier. Den typen av lovord har inte riktats till någon centerpartist på länge.

Gröna vänsterns Rósa Björk Brynj­ólfs­dótt­ir var med på samma möte. Hon sade i alltinget i går att Islands anseende som ett föredöme när det gällde jämställdhet hade skadats av skandalen på Klaustur. Det område där Island tidigare varit en föregångare hade nu fått helt andra associationer.

Utspelet om en kampanj kom samma dag som Birgir Þórarinsson på andra sätt utmärkte sig i alltinget. Fyra av hans partikamrater avslöjades för två månader sedan ha gjort en rad kvinnofientliga uttalanden under en utekväll på Klaustur i Reykjavík. De två ledamöter som tog en paus efter skandalen - Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason - var tillbaka i alltinget i förra veckan.

Birgir Þórarinsson skrev i går i ett uttalande att han inte var nöjd med att de två ledamöterna återgick till samma förtroendeuppdrag som de hade före skandalen. Han vill sammankalla partistyrelsen för att diskutera och förändra uppdragsfördelningen. Han ska ha framfört önskemålet till partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Han uppgav att det rörde sig om ett krav från hans sida och han sade sig ha ett starkt stöd från väljarna i frågan. Men Birgir Þórarinsson förnekade samtidigt att han skulle vara på väg att lämna Centerpartiet.

Att han dementerade rykten om ett avhopp berodde på en artikel som publicerades i Fréttablaðið i går. Där uppgav tidningen att mycket tydde på att Birgir Þórarinsson och Sigurður Páll Jónsson - två centerpartister som inte var med under skandalkvällen på Klaustur - var på väg att hoppa av till Självständighetspartiet.

Birgir Þórarinsson och Sigurður Páll Jónsson skulle enligt Fréttablaðið ha blivit allt mer isolerade eftersom de skulle vara allt annat än nöjda med partiledningens hantering av skandalen. Den utlösande faktorn till missnöjet ska ha varit Bergþór Ólasons och Gunnar Bragi Sveinssons agerande i alltinget sedan de i förra veckan återvände till alltinget.

Svaret från Birgir Þórarinsson var alltså att ryktena var felaktiga. Men han var samtidigt öppen med sitt missnöje. Och frågan är vad han gör om inte Sigmundur Davíð Gunnlaugsson accepterar hans krav på ett möte om situationen inom partiet och omfördelning av förtroendeuppdrag.

Sigurður Páll Jónsson sade sig däremot inte vara missnöjd. Han hävdade i Morgunblaðið att uppgifterna om ett avhopp var grundlösa.

Enligt Fréttablaðið skulle Centerpartiet vara på väg att förlora två ledamöter till Självständighetspartiet. Men samtidigt skulle Centerpartiet vara på väg att få två nya ledamöter. Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson uteslöts ur Folkets parti efter skandalen på Klaustur. De skulle nu mer eller mindre ha bestämt sig för att ansluta sig till Centerpartiet.

Ólafur Ísleifsson säger i Morgunblaðið att han och Karl Gauti Hjaltason inte utesluter en övergång till Centerpartiet. Sigurður Páll Jónsson säger till Vísir att han skulle välkomna dem om de bestämde sig för att gå med i Centerpartiet.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.