måndag 21 januari 2019

Misstänkt fiskbluff - billig lubb såldes som dyr havskatt

Personer med koppling till ett isländskt fiskeföretag riskerar åtal. De misstänks att med uppsåt ha sålt billig lubb som dyr havskatt. Fisken såldes via tredje part vidare till utlandet. Genom försäljningen kan de ha gjort sig skyldiga till bedrägeri och brott mot livsmedelslagen. Bluffen ska ha genererat stora intäkter.

På isländska restauranger fuskas det inte sällan med fisken. När Matís granskat vilka arter som står på menyn och dna-testat vad som senare faktiskt hamnar på tallriken är det ganska vanligt att det blir fel. Och mönstret är tydligt - det är arter som är dyrare i inköp som marknadsförs på matsedeln men de ersätts av billigare arter.

Nu verkar ett isländskt fiskeföretag ha bluffat på liknande sätt. Matvælastofnun har enligt ett pressmeddelande gjort en åtalsanmälan mot ett bolag som under 2010 och 2011 misstänks ha bytt ut havskatt mot lubb. Lubb är en betydligt billigare art än havskatt. Artbluffen ska ha gett företaget stora intäkter.

Den billiga lubben såldes genom tredje part vidare till utlandet som dyr havskatt.

Fiskebluffen kan ha varit ett brott mot såväl livsmedelslagen som bedrägeri. Eventuella brott mot livsmedelslagen är dock preskriberade. Om fallet går vidare till åtal blir det alltså för bedrägeri.

Här kan du läsa mer om missvisande information om fisk på isländska restauranger.