tisdag 1 januari 2019

Nu asfalterar Betra Sigtún gatan Sigtún i Vopnafjörður

I år ska Sigtún i Vopnafjörður asfalteras. Därmed avhjälper Betra Sigtún i Vopnafjarðarhreppur en av de brister som fick flera boende på gatan att inför kommunalvalet 2014 ta initiativ till det nya lokalpartiet. Efter valet våren 2018 bildade Betra Sigtún - som var sju röster från att bli största parti i kommunen - majoritet ihop med Framstegspartiet.

Inför kommunalvalet våren 2014 bildades Betra Sigtún. Trots att det på gatan Sigtún bara finns tre hus var flera av kandidaterna bosatta just på Sigtún. Och de var inte nöjda. Det var nämligen den enda gatan i Vopnafjörður som inte var asfalterad, som saknade gatubelysning och som inte hade någon gatuskylt.

I valet 2014 blev Betra Sigtún näst största parti med 35,7 procent av rösterna. Partiet drev inte bara den hyperlokala frågan om Sigtúns utveckling. Dessutom hade partiet många unga kandidater på listan. Ett uttalat mål var att få in fler yngre kommuninvånare i politiken.

Betra Sigtún bildade först majoritet med en lokal vänsterlista och därefter med Framstegspartiet. Efter valet våren 2018 fortsatte Betra Sigtún samarbetet med Framstegspartiet. Då fick Framstegspartiet 36,4 procent av rösterna, Betra Sigtún 35 procent och Socialdemokraterna 26,1 procent. Betra Sigtún var bara sju röster från att bli störst i Vopnafjarðarhreppur.

Nu har kommunen klubbat en budget för 2019. Och nu infriar Betra Sigtún löftet om att asfaltera Sigtún. En sådan investering finns med i budgeten för det nya året.

Här kan du läsa mer om Betra Sigtún.