tisdag 8 januari 2019

Ny isländsk kommun får heta Suðurnesjabær

Suðurnesjabær blir namnet på den nya kommun som bildats efter samgåendet mellan Sandgerði och Garður. Valet har fått klartecken från kommun- och kommunikationsdepartementet. Namnändringen började gälla vid årsskiftet. Nu pågår arbetet med att ta fram ett kommunvapen för Suðurnesjabær. Det skriver kommunchefen Magnús Stefánsson i ett blogginlägg.

Heiðarbyggð såg först ut att bli namnet på den kommun som blev resultatet efter sammanslagningen av Sandgerði och Garður. Det förslaget segrade i det första försöket att hitta ett nytt namn. Men deltagandet från invånarna var lågt och entusiasmen för det vinnande förslaget begränsad.

Kommunen tog fram nya förslag. I en folkomröstning i höstas vann Suðurnesjabær med 75 procent av rösterna. Även den här gången var deltagandet inte tillräckligt högt för att utgången skulle bli bindande. Kommunpolitikerna i fullmäktige valde ändå att klubba Suðurnesjabær som namn.

Nu står det klart att Suðurnesjabær också blir det nya namnet. Det har godkänts av kommun- och kommunikationsdepartementet.

Nästa fråga blir att ta fram ett kommunvapen. Det arbetet har enligt Magnús Stefánsson påbörjats. Suðurnesjabær ska också få en ny webbplats.

Här kan du läsa mer om namnbytet.