torsdag 17 januari 2019

Över 1 800 isländska elever får skolskjuts

Kommunal skolskjuts ser varje dag till så att över 1 800 isländska elever kommer till skolan. Många barn reser bara några få kilometer - men vissa elever sitter i skolskjutsen över två timmar om dagen. Längst till skolan har barnen på gården Þambárvellir i Västfjordarna. De går i skolan i Hvammstangi - vilket betyder 87 kilometer enkel resa.

Förra läsåret var det alltså drygt 1 800 elever som fick skolskjuts i kommunal regi till skolan. Det framgår i ett interpellationssvar från kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson till Självständighetspartiets Teitur Björn Einarsson.

Flest fick skolskjuts i Borgarbyggð. Där var det 119 elever som skjutsades till skolan. Nästan lika många - 110 elever - fick skolskjuts i Skagafjörður. Därefter följde Rangárþing eystra med 106 elever, Flóahreppur med 101 elever och Þingeyjarsveit med 99 elever.

Det var förra läsåret 52 av 74 isländska kommuner där minst en elev fick skolskjuts. I Árneshreppur i Västfjordarna fick samtliga elever skolskjuts - men antalet elever i skolan var bara två. De skjutsades från gården Steinstún och Norðurfjörður till Finnbogastaðaskóli, en sträcka på 7,3 kilometer enkel resa.

Betydligt längre hade barnen i Þambárvellir. De gick tidigare i grundskolan i Borðeyri, men när den lades ned sommaren 2017 fick de i stället resa mer än dubbelt så långt till Hvammstangi. De har nu 87 kilometer enkel resa till skolan.

Men de är inte ensamma om att dagligen behöva färdas långt till skolan. Nästan lika stort - 85 kilometer - är avståndet från Svansvík i Súðavíkurhreppur till skolan i Hólmavík.

Här kan du läsa mer om nedläggningen av skolan i Borðeyri.