torsdag 3 januari 2019

Påstådd amerikansk spion på semester på Island

Nyheten om att amerikanen Paul Whelan gripits i Ryssland misstänkt för spioneri nådde snabbt även isländska medier. Men enligt Vísir var det många islänningar bosatta vid Breiðafjörður som uppmärksammade historien av helt andra skäl. Den bild på Paul Whelan som genom CNN spreds över världen var nämligen fotograferad på Island.

Paul Whelan var i fjorton år översergeant i USA:s marinkår. Numera jobbar han för Borg Warner. I mellandagarna greps han i Moskva. Ryska myndigheter misstänker honom för spioneri. Det är anklagelser som tillbakavisats av USA. Själv hävdar han att han rest till Ryssland för att gå på ett bröllop.

Men vissa islänningar höjde alltså lika mycket på ögonbrynen för bilden på Paul Whelan som för spionerimisstankarna. Den är tagen till havs i Breiðafjörður strax norr om Stykkishólmur. I bakgrunden ses ögruppen Klakkeyjar och Hrappsey.

Samtliga har haft roller i Islands historia. Eiríkur rauði - Erik den röde - gömde sina skepp vid Klakkeyjar innan han seglade till Grönland. De första uppgifterna om Hrappsey är från 1237. Då fanns det ett kapell på ön. Hrappsey är i dag i privat ägo. De sista bofasta övergav ön 1958. Här öppnades 1773 Islands första fristående tryckeri och där trycktes bland annat Islandske Maanedstidender - den första isländska tidskriften - som rapporterade om nyheter från Island för en dansk publik.

Här kan du läsa mer om Hrappsey.