torsdag 17 januari 2019

Pirat anklagar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson för lögner

Det är inte andra politiker som struntar i sakfrågor, går till personangrepp och ägnar sig åt att polera sin image. I stället är det Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som sprider osanningar och regisserar politiska skådespel. Det skriver Björn Leví Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, i en reaktion på en tidigare artikel.

Av tradition skriver de isländska partiledarna varsin artikel i den utgåva av Morgunblaðið som utkommer på nyårsafton. Centerpartiets ordförande Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anklagade i sin artikel kollegor för att negligera sakfrågor och att i stället ägna sig åt personangrepp. Han hävdade också att de snarare utförde massmedieanpassade ritualer i stället för att bedriva politik:
"I stället för att fullfölja vallöften och regera fokuserar man på att tala in i den rådande tidsandan, använda de rätta fraserna och låta sig fotograferas vid bandklippningar och på möten med utlänningar."
Björn Leví Gunnarsson, alltingsledamot för Piratpartiet, håller inte med. Han skriver på Facebook att det i själva verket är Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som använder de metoder som han beskyller andra för att praktisera. Han nämner flera exempel från hans tid som statsminister och alltingsledamot:
"Se skådespelet om bolånerabatten som bara var för somliga. Se skådespelet om kampen mot de onda fordringsägarna när han själv var en fordringsägare. Se hur han struntade i utgången av folkomröstningen om grundlagen. Se lögnen om överbetalning av skatt.
Det är inte att angripa en person när ens ord och handlingar kritiseras och vederläggs med fakta och argument. Bolånerabatten skulle vara allmän men var bara för somliga. Den var till exempel inte för studenter och hyresgäster. Den var inte för dem som hade förlorat sin bostad. Kampen mot fordringsägarna är innehållslös när du sitter på båda sidor av bordet. Det är korruption. Det kallas inte att betala för mycket skatt när för lite skatt har betalats så att det behöver korrigeras i efterhand."
Björn Leví Gunnarsson tar också upp skandalkvällen på Klaustur i Reykjavík. Där avslöjades Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och tre partikamrater med att håna minoritetsgrupper, kränka kvinnor, skryta om kohandel med ambassadörsposter och sexfantasier om en kvinnlig minister.

Enligt Björn Leví Gunnarsson kännetecknas Sigmundur Davíð Gunnlaugsson av "ett spår av osanningar och strunt i något slags ynkligt försvar mot det uppenbara". Han hävdar att han själv inte automatiskt avskriver allt som kommer från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, men hans åsikter om honom påverkar även synen på politiken:
"Om jag skulle råka spelas in när jag talade om Sigmundur Davíð som politiker så skulle jag kalla honom populist, ohederlig och ordet idiot skulle säkerligen smyga sig in där någonstans."
Björn Leví Gunnarsson fortsätter och skriver att idiot är ett känslomässigt omdöme som han ber om ursäkt för. Att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är ohederlig och populistisk står han däremot för eftersom det är påståenden som han anser sig kunna backa upp.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Klausturskandalen.