torsdag 24 januari 2019

Polcirkelmonument i Raufarhöfn kan stå klart om tre år

Om tre år kan polcirkelmonumentet i Raufarhöfn vara färdigt. Blir planerna verklighet betyder det att bygget kommer att ha pågått i arton år. Men varje etapp kräver nya pengar. Och det finns i dagsläget inga garantier för statliga anslag som är tillräckliga för att bygga klart senast 2022. Bidrag på 30 miljoner isländska kronor till nästa etapp har dock säkrats.

2004 påbörjades bygget av Heimskautsgerðið utanför Raufarhöfn på nordöstra Island. Raufarhöfn är den nordligaste tätorten på det isländska fastlandet. Härifrån är avståndet till norra polcirkeln bara någon mil.

Idén kom från Erlingur Thoroddsen som i många år drev Raufarhöfns enda hotell. Tanken med Heimskautsgerðið var att skapa ett monument som både hade en tydlig anknytning till polcirkeln och till den fornnordiska mytologin. Monumentet skulle också anspela på norrskenet och forma ett solur.

Trots att det har gått femton år sedan byggstarten är Heimskautsgerðið bara halvfärdigt. Projektet är beroende av statliga och kommunala bidrag. Och de har bara kommit sporadiskt under dessa år. Hösten 2016 sade sig dåvarande näringsministern Ragnheiður Elín Árnadóttir vara positivt inställd till planerna.

Monumentet är 54 meter i diameter. Det består av stora stenblock som bildar en formation som alltså ska symbolisera platsen och mötet mellan natur och mytologi. Inspiration hämtades bland annat från Stonehenge.

Heimskautsgerðið är populärt bland besökare. Det är dessutom den enda egentliga turistattraktionen i Raufarhöfn. En av Erlingur Thoroddsens förhoppningar var just att monumentet skulle kunna locka fler turister till orten.

Det senaste anslaget som betalades ut var på 30 miljoner isländska kronor. De har bland annat gått till en ny parkeringsplats. Nu finns också en detaljplan över området där Heimskautsgerðið ingår.

Gunnar Jóhannesson sitter i styrelsen för den grupp som nu leder arbetet. Han säger till RÚV att bygget kommer att fortsätta under 2019. Nästa steg blir att bygga en stig från parkeringsplatsen vid vägen ut ur Raufarhöfn och upp till monumentet. Den ska vara klar före sommaren:
"Detta är inte en gångväg vilken som helst eftersom detta är en del av helhetsbilden. Där blir det en bro som vi kallar Bifröst, alltså en bro mellan världar."
I den fornnordiska mytologin var Bifröst just en bro mellan Ásgarður och Miðgarður - Asgård och Midgård.

Nyligen hölls ett informationsmöte med invånarna i Raufarhöfn där fortsättningen för projektet diskuterades. Gunnar Jóhannesson säger till RÚV att han hoppas att det inte ska dröja länge innan monumentet kan färdigställas:
"Våra förhoppningar är att det ska ske väldigt mycket de tre kommande åren och förhoppningsvis göras klart. ... Detta har hittills tagit ganska lång tid men det är naturligtvis så att bra saker sker långsamt."
Här kan du läsa mer om Heimskautsgerðið.