lördag 12 januari 2019

Sänkt hastighet på alla enfiliga broar på Islands ringväg

Hastigheten på alla enfiliga broar på ringvägen runt Island sänks till 50 kilometer i timmen. Dessutom sänks hastigheten på alla enfiliga broar i övriga landet som används av mer än 300 fordon om dagen. Beslutet har fattats av Vegagerðin. Myndigheten ska också förbättra märkningen av enfiliga broar för att minska olycksrisken.

Under julhelgen omkom tre brittiska turister när de körde av bron över Núpsvötn på ringvägen mellan Skaftafell och Kirkjubæjarklaustur. Orsaken bakom olyckan är inte känd. Men brogolvet kan ha varit mycket halt och räcket lever inte upp till dagens krav. De kan också ha kört för fort på bron.

Dödsolyckan var den senaste i en lång rad olyckor i anslutning till enfiliga broar. Målet är att bygga bort alla enfiliga broar på de mest trafikerade vägarna och ersätta dem med bredare broar. Det är dock ett arbete som kommer att ta mycket lång tid. Av de 892 broar som finns längs större vägar är 423 enfiliga.

Nu sänker Vegagerðin den tillåtna hastigheten vid alla enfiliga broar som används av mer än 300 fordon om dagen. Förändringen gäller 37 broar längs ringvägen samt ytterligare 40 broar på andra vägar. Den nya hastighetsbegränsningen blir 50 kilometer i timmen.

Vegagerðin vidtar dessutom en rad andra åtgärder för att förbättra säkerheten. Sedan tidigare finns blinkande varningsljus vid enfiliga broar längs ringvägen. Nu ska vägmärken bytas ut och även få engelsk text. Myndigheten ska också se över maxhastigheterna på vägar utanför tätorter. Behovet av nya räcken på broar ska undersökas.

Kostnaden för de nya märkningarna uppgår till mellan 70 och 80 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om olyckan vid Núpsvötn.