fredag 25 januari 2019

SAS lämnade kvar allt bagage inför flyget till Island

166 passagerare var ombord SAS flyg från Oslo till Keflavík i går. Men ingen av dem fick sitt bagage. Med hänvisning till dåligt väder på Island lämnades allt bagage kvar på marken i Oslo. I stället tankades planet mer än vanligt om det inte skulle kunna landa i Keflavík. I så fall hade det tvingats flyga till Stavanger.

Island har utöver flygplatsen i Keflavík ytterligare tre flygplatser med internationell status: Reykjavík, Akureyri och Egilsstaðir. Det betyder att de vid behov kan användas av utrikesflyg. Reservflygplatsernas kapacitet har ofta debatterats de senaste åren. Om Keflavík stängs dröjer det inte länge innan det blir fullt på reservflygplatserna.

En utbyggnad av både Akureyri och Egilsstaðir diskuteras. I Reykjavík har kommunpolitikerna tagit det första steget mot en flytt av flygplatsen genom att avveckla en landningsbana. Men bland motståndarna till en nedläggning är det många som vill att samtliga banor av säkerhetsskäl ska fortsätta vara öppna för trafik.

När vädret är dåligt är det därför inte helt ovanligt att flyg på väg till Island i stället väljer att landa i Glasgow. För flyg från Storbritannien samt Central- och Sydeuropa är det ofta den närmaste reservflygplatsen.

Klockan 10.36 i går lyfte ett SAS-plan från Gardermoen i Oslo mot Keflavík med 166 passagerare ombord. Planet landade på Island klockan 12.51. Det var då närmare en timme försenat. 

Trots förseningen kom inga väskor med flyget. En del bagage kunde skickas med andra flyg redan under gårdagen. Men enligt Vísir fanns ett trettiotal incheckade väskor kvar i Oslo sent i går kväll. De sista väskorna ska komma till Island under dagen.

Karin Nyman, informationschef för SAS, säger till Vísir att det var osäkerhet kring väderförhållandena i Keflavík som ledde till beslutet att inte ta med något bagage. I stället tankades planet mer än vanligt. Hon hävdar att det rörde sig om en "extrem situation":
"Huvudsaken var att få passagerarna till Island och därför beslutades att ta bort både bagage och annat gods för att rymma mer bränsle."
Hade det inte gått att landa i Keflavík hade planet vänt tillbaka och landat i Stavanger som var närmaste reservflygplats. Det var därför som SAS prioriterade bränsle framför bagage och gods.

Något extremväder blev det dock inte i Keflavík. Det snöade visserligen en hel del när planet landade och temperaturen låg vid nollpunkten. Men vindarna utgjorde inget bekymmer och sikten var nio kilometer.

Här kan du läsa mer om debatten om reservflygplatser.