söndag 6 januari 2019

Sju av tio islänningar läser innehållsdeklarationer

En majoritet av islänningarna läser innehållsdeklarationerna för livsmedel. Vanligast är att kontrollera mängden socker i en matvara. Men det är också många som intresserar sig för kolhydrater, kalorier, fett och protein. Dubbelt så många kvinnor som mån läser innehållsförteckningarna. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Hela 71 procent av islänningarna läser innehållsdeklarationerna på de livsmedel som de själva köper. Bara 29 procent intresserar sig inte för vilka ingredienser som ingår i matvarorna.

Innehållet av socker är det som en majoritet av konsumenterna vill hålla koll på. Det är 61 procent som tittar efter information om socker. Därefter följer kolhydrater med 34 procent, kalorier med 32 procent, fett med 27 procent, protein med 23 procent, salt och mättade fetter med 17 procent var och 10 procent som söker andra upplysningar genom innehållsförteckningarna.

Intresset för innehållet i livsmedel skiljer sig stort mellan olika grupper i samhället. Det är 38 procent av männen som inte kontrollerar innehållet - men bara 20 procent av kvinnorna som inte söker några sådana uppgifter. Intresset är också mindre bland islänningar bosatta på landsbygden och bland personer med enbart grundskoleutbildning.

Kolhydrater, kalorier och protein är viktig information för unga islänningar. Äldre islänningar tittar mer efter salt, fett och mättat fett.

Det finns också stora skillnader mellan olika väljargrupper. Hela 48 procent av Centerpartiets sympatisörer läser inga innehållsförteckningar. Bland anhängare till Renässans är det bara 12 procent som inte bryr sig om innehållsdeklarationer.