fredag 25 januari 2019

Skandalpolitiker från barrundan på Klaustur åter i alltinget

Bergþór Ólason och Gunnar Bragi Sveinsson var i går tillbaka i alltinget. De två centerpartisterna hävdar att de återvänder för att kunna försvara sig mot presidiets granskning av deras beteende under barrundan på Klaustur. Lilja Alfreðsdóttir gick själv fram till Gunnar Bragi Sveinsson - som han både hetsade mot och sexfantiserade om under utekvällen - och fördömde hans beteende.

Två månader efter att fyra centerpartister avslöjades med att ha hånat och hetsat mot kvinnor och minoritetsgrupper under en barrunda på Klaustur i Reykjavík var Bergþór Ólason och Gunnar Bragi Sveinsson i går tillbaka i alltinget. De hade inte på förhand meddelat att de tänkte återvända till arbetet.

De senaste veckorna har Centerpartiet försökt förändra bilden av skandalen på Klaustur. De överväger att stämma visselblåsaren Bára Halldórsdóttir. De nobbar konstitutions- och tillsynsnämndens behandling av skandalen. Och de dömer ut den granskning som förbereds av alltingets presidium.

När Bergþór Ólason och Gunnar Bragi Sveinsson dök upp i alltinget i går hävdade de att de gjorde det för att de ansåg att det var nödvändigt att försvara sig. Partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som även han var med på Klaustur - har redan sågat talmannen Steingrímur J. Sigfússons förberedelser inför en granskning. Nu använder Bergþór Ólason och Gunnar Bragi Sveinsson samma argument.

Ett annat led i att försöka förändra bilden av skandalen på Klaustur är att ständigt upprepa att inspelningarna av deras samtal ska ha varit olagliga. Inför återkomsten skrev Bergþór Ólason i Morgunblaðið om utekvällen:
"Jag tyckte att det var en dålig utveckling att någon passade på att tjuvlyssna när andra människor pratade på restauranger. Jag tyckte att det var dåligt att medier ansåg det självklart att offentligt publicera sådant fyllesnack och faktiskt ännu värre hur många som var nöjda med både och. Men värst av allt tyckte jag var att höra mig själv. ... Jag bär ansvar för mina egna ord och tycker att det verkligen är sorgligt att jag uttalade de värsta av dem. I vår lilla grupp på en restaurang var dessa ord osmakligt men meningslöst snack över ett glas som inte sårade någon. Det var inte vårt beslut att de skulle föras fram till hela folket."
Flera politiker kommenterade Bergþór Ólasons och Gunnar Bragi Sveinssons närvaro från talarstolen. Piratpartiets Halldór Mogensen sade att det "fick henne att tappa fattningen att se männen från Klaustur sitta här inne i denna sal som om inget hade hänt". Renässans Jón Steindór Valdimarsson sade att det "blivit mörkt" inne i salen.

Innan Gunnar Bragi Sveinsson lämnade Framstegspartiet och gick över till Centerpartiet arbetade han ihop med Lilja Alfreðsdóttir. Under kvällen på Klaustur talade han både om sina sexfantasier om henne och om hur han skulle angripa henne eftersom hon var "en jävla bitch".

Vid två tillfällen under gårdagen gick Lilja Alfreðsdóttir enligt RÚV fram till Gunnar Bragi Sveinsson fram till honom och viskade något. Efter andra tillfället lämnade hon salen. Ingen av dem ville efteråt berätta exakt vad som sades. Lilja Alfreðsdóttir säger till RÚV att hon berättade för honom vad hon tyckte om hans beteende:
"Jag är inte nöjd med detta uppförande och detta var mitt budskap."
Gunnar Bragi Sveinsson säger till Vísir att han ångrar att han inte informerat henne om att han skulle återvända till alltinget. Han hävdar i Hringbraut att han inte minns något från kvällen på Klaustur. Från att han gick in på baren har han en blackout i 36 timmar. Han ska också ha tappat bort sina kläder under barrundan.

Bergþór Ólason säger till RÚV att han bett Lilja Alfreðsdóttir för det han sade om henne under barrundan på Klaustur. Han beskrev henne bland annat som "en kropp som dög åt min pitt".

En annan politiker som de angrep under utekvällen var Folkets partis ledare Inga Sæland. Bergþór Ólason kallade henne bland annat "galen fitta". Även hon var upprörd över att de två centerpartisterna i går återvände till alltinget utan förvarning. Hon beskrev i RÚV agerandet som en typisk härskarteknik:
"Nu försöker de liksom utmåla sig som offer. Det är lite speciellt."
Partiledarna träffades i går för att diskutera centerpartisternas återkomst och arbetsmiljön i alltinget. Ett nytt möte hålls på måndag. Det är ännu oklart om Bergþór Ólason kommer fortsätta som ordförande för kommunikations- och miljönämnden. Även ordförandeskapet i nämnden diskuteras på måndag.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.