torsdag 17 januari 2019

Snörekord och ovanligt varmt på Island i december

Redan den 3 december var snödjupet i Akureyri över en meter. Det var ett nytt snörekord för den nordisländska staden. Men månaden präglades också av onormalt höga temperaturer. I hela landet var december betydligt varmare än vanligt. Den högsta medeltemperaturen hade Surtsey. Det visar statistik från Veðurstofa Íslands.

På hela Island var december varmare än normalt. I synnerhet i inlandet var temperaturerna högre än vanligt. Det var dock inte tillräckligt milt för att några nya värmerekord skulle sättas. Däremot sattes ett nytt snörekord i Akureyri.

Den 3 december var snödjupet i den nordisländska staden 105 centimeter. Aldrig tidigare har Akureyri haft ett så tjockt snötäcke i december.

Men det ymniga snöfallet som orsakade snörekordet präglade inte hela månaden. Under femton dagar i december täcktes marken i Akureyri helt och hållet av snö. Det är färre dagar än normalt. Samma sak hände bara tre dagar i Reykjavík - något som är långt under genomsnittet.

Akureyri fick under december 66,4 millimeter nederbörd. Det är något över snittet. I Reykjavík föll 82,2 millimeter nederbörd och i Stykkishólmur 79,3 millimeter.

Med undantag för några köldknäppar var december alltså ovanligt mild. I Reykjavík var medeltemperaturen 2,7 grader - hela 2,9 grader över genomsnittet för jämförelseperioden 1961 till 1990. I Stykkishólmur var medeltemperaturen 1,8 grader (+2,6), i Bolungarvík 2,0 grader (+2,9), på Grímsey 2,2 grader (+3,1), i Akureyri 0,6 grader (+2,5), i Egilsstaðir 1,2 grader (+3,4), i Dalatangi 3,6 grader (+3,0), i Teigarhorn 2,8 grader (+2,9), i Höfn 3,0 grader (jämförelse saknas), i Stórhöfði på Hemön 3,9 grader (+2,5), i Hveravellir -2,6 grader (+3,7) och i Árnes 1,6 grader (+3,5).

Surtsey hade - vilket är normalt för årstiden - månadens högsta medeltemperatur med ett snitt på 5,0 grader. Kallast var det i Sandbúðir med -4,3 grader. I bebyggelse var det svalast i Svartárkot med -2,2 grader.

Månadens högsta temperatur registrerades i Kvísker. Där var det 14,7 grader varmt på julafton den 24 december. Kallast var det i Möðrudalur den 4 december. Då sjönk temperaturen till -22,6 grader.

I både Reykjavík och Akureyri låg antalet soltimmar på den genomsnittliga nivån. I Reykjavík noterades 11,9 soltimmar och i Akureyri var antalet soltimmar bara 0,3.

Här kan du läsa mer om vädret på Island.