onsdag 23 januari 2019

Största isländska EU-motståndet på över ett år

En majoritet av islänningarna säger nej till EU-medlemskap. Det är nu 51 procent som motsätter sig ett isländskt inträde i unionen. Det är den högsta siffran hos MMR på ett drygt år. Samtidigt är andelen islänningar som vill gå med i EU den lägsta på den lägsta på ett halvår. Bara 29,2 procent säger ja till EU-medlemskap.

Frågan om EU-medlemskap har de senaste åren varit sällsynt i den politiska debatten. I alltinget finns en klar majoritet för att stå utanför unionen. Inte minst är de tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - överens om att Islands ansökan om inträde i unionen ska fortsätta ligga på is.

I opinionen sker det inte heller några dramatiska förändringar i EU-frågan. En opublicerad mätning från MMR visar att 51 procent av islänningarna säger nej till medlemskap. Motståndet är det kraftigaste på fjorton månader.

Samtidigt sjunker andelen som vill gå med i unionen till 29,2 procent. Det är den lägsta siffran på ett halvår. Resterande 19,8 procent är varken för eller emot isländskt EU-medlemskap.

Här kan du läsa mer om Island och EU.