fredag 11 januari 2019

Taket blåste av 120 år gammalt torvhus i isländskt oväder

Torvtaket på Lindarbakki i Borgarfjörður eystri blåste bort i går natt när ett kraftigt oväder drog in över östra Island. Dessutom skadades husets skorsten. Det är nu troligt att taket på Lindarbakki måste läggas om. Huset är sannolikt ett av Islands mest fotograferade. Ingen bodde i huset när stormen drabbade Borgarfjörður eystri.

I år är det 120 år sedan Lindarbakki i Borgarfjörður eystri byggdes. Torvtaket och de röda väggarna med vita knutar har gjort huset till något av en turistattraktion. Många av de turister som besöker Borgarfjörður eystri stannar till vid Lindarbakki för att fotografera huset.

Elísabet Sveinsdóttir växte upp på orten men bor numera i Kópavogur. Men varje sommar flyttar hon in i Lindarbakki och stannar i regel en bra bit in på hösten. I år fyller Elísabet Sveinsdóttir 90 år - något som alltså gör henne bara 30 år yngre än huset.

Hon var inte i huset under natten mot torsdagen när ett kraftigt oväder drog in över regionen. Hela torvtaket blåste av Lindarbakki. RÚV rapporterar att skorstenen dessutom skadades i stormen. Det är sannolikt att taket nu måste läggas om.

Det var inte bara Lindarbakki som skadades i ovädret. Delar av taken lossnade från andra byggnader, staketet runt Bakkagerðiskirkja förstördes delvis och beläggningen på vägen till Borgarfjörður eystri blåste bort på sina håll.

Här kan du läsa mer om Lindarbakki.