fredag 18 januari 2019

Två veckor utan flyg till Árneshreppur

En flyglinje som drivs med statliga bidrag. Det var ett skäl som kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson angav för att inte påskynda bygget av en ny väg till Árneshreppur och för att inte hålla den befintliga vägen öppen under vintern. Men nu har det gått två veckor sedan det senaste flyget till den isolerade kommunen.

I vinter är det bara sjutton personer som bor i Árneshreppur, Islands mest isolerade kommun. Det är en halvering av den bofasta befolkningen på bara några få år. Som en konsekvens av utflyttningen har skolan lagts ned och den enda butiken i kommunen stängt.

Vägen till Árneshreppur var öppen en bit in i januari men är nu oframkomlig. Det kan dröja drygt två månader innan den öppnas på nytt.

För att förhindra att de sista kvarvarande invånarna ska överge Árneshreppur har politikerna i kommunfullmäktige vädjat till kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson. De har uppmanat honom att lägga pengar på att hålla vägen öppen även under vintern samt att påskynda bygget av en ny väg över Veiðileysuháls, den sträcka som är mest utsatt för laviner och oväder.

Svaret från Sigurður Ingi Jóhannsson blev nej. Han hänvisade bland annat till att staten ger bidrag till flyglinjen mellan Reykjavík och Gjögur, den enda flygplatsen i Árneshreppur.

Enligt tidtabellen ska det vara två avgångar i veckan. Men nu har inget flyg landat i Gjögur sedan den 4 januari. Dåligt väder och tekniska problem har enligt Litlihjalli varit de skäl som flygbolaget Ernir uppgivit. Om vädret gör det omöjligt att landa i Gjögur ordinarie tid ställs turen in och det görs inga senare försök att flyga.

Som en konsekvens av de inställda flygen har ingen post kunnat skickas till eller från kommunen på två veckor. Sedan vägen snöade igen har inget annat gods heller kunnat transporterats till Árneshreppur. Eftersom det inte längre finns någon livsmedelsbutik i kommunen är de boende som vill ha färskvaror hänvisade till transporter med flyg.

Nu har Sigurður Ingi Jóhannsson lovat att besöka kommunen för ett möte med invånarna. Bæjarins Besta skriver att något datum ännu inte har bestämts - vilket möjligen kan bero på de opålitliga kommunikationerna.

Förutsättningarna för dagens flyg - som i så fall alltså blir det första på två veckor - ser dock ut att vara ganska goda. Vindarna är måttliga och det kommer att vara molnigt, men inte mer än att sikten ska vara förhållandevis god.

Här kan du läsa mer om Árneshreppur.