fredag 22 februari 2019

Andfådd ledamot fick igenom sin första motion i alltingetAtt få sin första egna motion antagen som en lag brukar ses som ett speciellt ögonblick för en alltingsledamot. I går var det Självständighetspartiets Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir som fick se ett förslag om skärpta regler för besöksförbud gå hela vägen. Det klubbades med 54 enhälliga röster.

Men det var nära att Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir själv missade voteringen. Fem minuter innan det var dags att trycka på knapparna var hon ute på ett studiebesök på Grandi i Reykjavík. Men hon kastade sig in i bilen, sprang in i salen och hann precis i tid för att både hinna rösta och motivera sitt ställningstagande.

Att hon var så sen berodde på att hon förväxlat tiderna. På torsdagar sker alla voteringar i alltinget klockan 11. På tisdagar äger de rum klockan 14. Och Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir trodde alltså när hon fick telefonsamtalet att voteringen var tre timmar bort. Det syntes dock tydligt att hon skyndat sig. Hon flämtade i talarstolen och började vid ett tillfälle skratta när hon behövde hämta andan - något som även fick flera andra ledamöter att skratta.