onsdag 27 februari 2019

Fjaðrárgljúfur och Skógaheiði stängs för besökare

Både Fjaðrárgljúfur och Skógaheiði stängs för alla besökare. Beslutet att inte tillåta turister att besöka områdena beror på de snabba väderomslag som förvandlat gångstigarna till lervälling. Om inget görs befarar Umhverfisstofnun att belastningen kommer att orsaka stora skador på naturen. Beslutet omprövas om två veckor.

Förra året stängde Umhverfisstofnun både kanjonen Fjaðrárgljúfur och heden Skógaheiði för besökare. Fjaðrárgljúfur stängdes i två och en halv månad under förra året. Platsen har även varit stängd för besökare tidigare i år. Även tillträdet till Skogaheiði stoppades under 2018.

Skälet till att myndigheten nu åter spärrar av bägge platserna är den senaste tidens väder med hastiga växlingar mellan höga och låga temperaturer. Det har dessutom varit mycket blött med stora mängder nederbörd.

Eftersom det inte finns någon tjäle i marken är naturen mycket sårbar för alla besökare. Vätan gör att det bildas lervälling - och den får i sin tur många turister att strunta i att hålla sig på stigarna för att i stället gå runt dem. Därmed uppstår också risken för långvariga och omfattande skador på den känsliga naturen.

Vandringsleden upp till Skógaheiði spärrades av redan i lördags. Det är från början en gammal fårstig som börjar vid vattenfallet Skógafoss. Avspärrningen omfattar leden fram till Fosstorfufoss, ett vattenfall som ligger 650 meter från Skógafoss. Sträckan ingår i den populära vandringen till Fimmvörðuháls.

Att stigen redan från början var i ganska dåligt skick och att området besöks av många turister är andra skäl till att Umhverfisstofnun tillfälligt stoppar tillträdet. Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att beslutet kommer att omprövas efter två veckor.

Fjaðrárgljúfur är en annan av södra Islands populäraste turistattraktioner. Nu stängs även denna plats för besökare. Umhverfisstofnun uppger i ett pressmeddelande att beslutet stödjer sig på naturskyddslagen. Fjaðrárgljúfur står också på listan över naturskyddsområden.

Även här är det snabba väderomslag med stora mängder nederbörd som förvandlat stigarna till lervälling. Utan ett stopp för besökare finns en överhängande risk för varaktiga skador på naturen i området.

Fjaðrárgljúfur stängs i dag. En ny prövning av beslutet görs om två veckor.

Umhverfisstofnun skriver att besluten innebär att det är helt och hållet förbjudet att besöka såväl Skógaheiði som Fjaðrárgljúfur. När motsvarande avspärrningar gjordes förra året var det dock många turister som valde att strunta i förbuden.

Här kan du läsa mer om hur Fjaðrárgljúfur stängdes tidigare i år.