söndag 17 februari 2019

Gästblogg: Nytt liv i Sverige, en islännings upplevelser


Viktigt att vara optimistisk
Nu har jag bott i Stockholm i två månader. Det är kanske inte lång tid men jag har upplevt en hel del sedan jag kom. Det har varit en spännande upplevelse för en 30-årig kille att packa bort allt och flytta till ett nytt land.
Speciellt eftersom jag aldrig hade varit i Sverige innan jag flyttade hit. Jo, jag tog tåget från Köpenhamn till Malmö en gång men de få timmar jag var i Malmö räknas inte, tycker jag. Främsta orsaken till flytten är att Kolbrún min flickvän studerar på Konstfack och jag ville prova mig för i Stockholm och lära mig svenska.

Första dagarna
De första dagarna spenderades på promenader i Gamla stan och där i kring. Och på museer, en av dem som vi har besökt var Vasamuseet, som jag rekommenderar till alla som kommer till Stockholm. Den första anblicken av skeppet är bara fantastisk, jag har aldrig sett något liknande. Det är en av de största museiobjekten i världen och själva omfattningen är bara så imponerande. Andra museer jag kan rekommendera är f.ex. Historiska Museet och Moderna Museet. Efter de trevliga första dagarna i Stockholm skulle jag ta hand om några praktiska saker som att fixa ett svenskt personnummer, bankkontonummer och logga in på svenska på SFI (Swedish for immigrants). Allt gick mycket smidigt, med undantag för det personliga identifikationsnumret som gick vilse i mail och jag var därför lite lång tid att få det. Det är ganska lätt som islänning att flytta till Sverige tack vare det enastående nordiska samarbetet, vilket är troligen helt unikt i världen. Åtminstone har jag inte upplevt några problem med praktiska saker.

Bostad i Stockholm
Men bostadsmarknaden i Stockholm är mycket svår, man kan säga att den är en mardröm. Hyror är extremt höga och det finns en stor brist på bostäder som innebär att det är svårt att hitta något. Berättelser om människor som måste flytta igen och igen är vanliga, och man hör att den mest härdiga eleverna i Stockholm lever i tält under sommartiden. Även mat och service är dyrt jämfört med Island, så det tog tid att vänja sig. Vi hade lite tur och vi hittade en lägenhet som vi hyr i andra hand och vi har ett år långt kontrakt. Men på grund av den höga hyran delar vi lägenheten med vänner, som kan vara både bra och dåligt.

Svenska språket
Det har gått bättre med svenskan än förväntat, jag är inte ett språkgeni, men jag tycker att svenska är mycket lättare för islänningar en danska någonsin. Men naturligtvis bygger jag på grunden av den danska undervisningen från grundskolan. Jag tog nivåtest på SFI, som är gratis undervisning i svenska, och placerades direkt i Svenska som andra språk som är en slags uppföljare till SFI. Jag har varit i första klassen och jag har en bra känsla om det. Jag tycker att det är mycket viktigt att denna tjänst erbjuds och är gratis. När man bor i ett land under en längre tid, så vill man lära sig språket, annars kan man miste om så mycket.

Svenskar och islänningar
Svenskarna som jag har träffat har varit mycket bra, men det är alltid svårt att få till en fast grupp av vänner så det har varit bra hur starkt nätverk av islänningarna finns här i Stockholm, de träffas ganska regelbundet här i Stockholm och det är lätt att få en bra socialt liv här om du letar efter just detta. En sak som har varit mycket hjälpsam är "Island i Stockholm" en Facebook grupp där de som bor i Stockholm kan söka information bland islänningar om alla typer av frågor.

Jobbansökningar
Jag söker ett jobb och när det här skrivs har jag börjat att skicka ut ansökningar om alla typer av jobb. Jag har studerat museologi och historia och har arbetat på museer ett antal år på Island och som praktikant i London. Idealet vore därför ett liknande jobb i Stockholm, men mitt mål just nu är att hitta något där jag kan träna mig på svenska. Jag hoppas till att det kommer att öppna fler dörrar här och jag är optimistisk om att hitta något snart.

Väntan på våren
Om jag skulle ge ett råd till dem som planerar att flytta till Stockholms är det att inte flytta i mitten av vintern, jag kan åtminstone inte vänta till våren. Jag har fått höra att Stockholm på sommaren och Stockholm i vintertid är två olika världar, jag ser mycket fram emot att uppleva svenskt sommar. Jag har känt det så här bra i Sverige under de två första månaderna. Det är alltid svårt och mycket att göra när du flyttar till ett nytt land, men jag har ändå varit ganska förvånad över hur bekvämt allt har gått upp. Jag tycker att en viktig sak är att vara optimistisk.

Sigurður Trausti Sigurðsson
Ursprungligen publicerad den 13 mars 2013 av Samfundet Sverige-Island