lördag 23 februari 2019

Hund grävde sig ut ur lavin efter sex dagar

I sex dagar var border collien Þota fast i snömassorna under en lavin. Men när bönderna på gården Hallkelsstaðahlíð på Snæfellsnes i praktiken hade gett upp hoppet om att hitta hunden vid liv dök tiken upp på gårdsplanet. Þota var mager och trött - men i övrigt mådde hunden fint, skriver Morgunblaðið.

Förra lördagen släppte familjen på får- och hästgården Hallkellstaðahlíð som vanligt ut sina fem hundar på morgonen. Men en av dem, border collien Þota, återvände aldrig. Först tänkte de att hon var någonstans på ägorna. När det började närma sig kväll började de bli oroliga.

De sökte igenom alla byggnader och hörde av sig till alla grannar. Ingen hade sett några spår av Þota. De tog hjälp av fyrhjulingar och drönare. Men Þota var försvunnen. Så småningom började de ge upp hoppet om att tiken - som fyller ett år i april - skulle komma tillbaka.

I fredags morse kom sonen Guðmundur Margeir Skúlason till gården för att ta emot turister. På gårdsplanet fanns dock redan en som väntade. Det var Þota som kommit tillbaka. Bonden Sigrún Ólafsdóttir berättar i Morgunblaðið att förvåningen och glädjen var stor. De insåg snart att hunden grävt sig ut ur en lavin:
"Hon hade grävt sig upp en otroligt lång väg. Hon hade faktiskt tur som inte grävde sig ut mot sidan där lavinen var djupare. Och om hon hade gått i den andra riktningen hade hon kommit till mylla eller grus."
Efter att Þota väl tagit sig ut var det enkelt att spåra hennes steg tillbaka till platsen för lavinen. Hon hade hamnat under snömassorna vid sjön Hlíðarvatn. Familjen på gården hade gått förbi platsen när de sökte efter hunden. Då undersökte de inte området närmare eftersom de trodde att lavinen hade fallit långt tidigare.

Þota var alltså utan mat i sex dagar. Sigrún Ólafsdóttir säger i Morgunblaðið att det måste ha tagit på krafterna att gräva sig upp ur snömassorna:
"Detta är ett tecken på livsvilja och styrka att hon tog sig upp därifrån. ... Hon mår ganska bra och är glad och pigg. Allt håller på att bättra sig."
Under de närmaste veckorna kan Þota räkna med extra mycket mat som en del i återhämtningen.