torsdag 7 februari 2019

Islands sista bemannade fyr öppnas för besökare

Knarrarósviti utanför Stokkseyri ska öppnas för besökare till sommaren. Det har då gått drygt åtta år sedan Sigurður Pálsson blev Islands sista fyrvaktare. Priset för att få se fyren från insidan blir sannolikt 1 000 isländska kronor. För att satsningen ska gå runt behöver kommunen Árborg dra in 1,5 miljoner i intäkter under sommaren.

Året var 1938 när bygget av Knarrarósviti öster om Stokkseyri på den isländska sydkusten påbörjades. Året därpå togs fyren i bruk. Då var Sigurður Pálsson bara tio år. Han red med färsk mjölk till byggarbetarna. Så småningom tog han också över jobbet som fyrvaktare efter sin far.

Hösten 2010 fick Sigurður Pálsson beskedet att Siglingastofnun tänkte dra in tjänsten. Vid årsskiftet miste han sitt jobb. Sedan dess har Knarrarósviti varit helt och hållet automatiserad. Det var den sista kvarvarande bemannade fyren i landet.

Den 26 meter höga fyren har väckt många besökares nyfikenhet. Under somrarna stannar många turister till vid Rjómabúið á Baugsstöðum, ett mejeri som drevs av lokala bönder men som nu är öppet för besökare i Byggðarsafn Árnesingas regi.

Förra året förbättrade Vegagerðin säkerheten i fyren så att det nu går att öppna den för besökare. Det är också målet för kommunpolitikerna i Árborg. Kommunstyrelsen beslutade nyligen att förberedelserna för en invigning till sommaren ska gå vidare.

Tanken är att fyren ska vara öppen alla dagar i veckan från 1 juni till 15 augusti varje år. Men för att det ska vara möjligt krävs en rad investeringar. I ett beslutsunderlag framgår att det bland annat behövs informationsskyltar och en parkering tillräckligt stor för att kunna användas av bussar.

Kommunen räknar med att den årliga driften kommer att kosta 1,5 miljoner isländska kronor. För att verksamheten ska gå runt krävs minst 1 500 besökare om avgiften blir 1 000 kronor för vuxna. Pensionärer och barn mellan 11 och 17 år betalar halva priset.

En förhoppning från kommunens sida är att Knarrarósviti ska kunna ta emot besökare i samarbete med Rjómabúið á Baugsstöðum. Att köpa en inträdesbiljett till bägge ställena ska kosta 1 500 isländska kronor.

Planen är att hålla öppet på försök sommaren 2019. Därefter ska verksamheten utvärderas.

Förebilden är Akranesviti i Akranes. Fyren är öppen året runt för besökare. En biljett kostar 300 isländska kronor. Ansvarig är Hilmar Sigvaldason. Han har också tillfrågats inför den planerade öppningen av Knarrarósviti. Ett av hans råd är att de personer som tar emot besökare i fyren verkligen kan byggnadens historia och gillar att träffa människor.

Här kan du läsa mer om Knarrarósviti.