måndag 4 februari 2019

Islands socialistparti över spärren till alltinget

Islands socialistparti klättrar nu för första gången över femprocentsspärren till alltinget. I den senaste opinionsmätningen från Gallup får partiet 5,3 procent. Samtidigt sjunker Folkets parti under spärren för första gången på sju månader. Självständighetspartiet är ohotat i positionen som största parti och har nu stöd av 23,4 procent av väljarna.

Första gången Islands socialistparti ställde upp i val var i vårens kommunalval. Partiet kandiderade i landets två största kommuner: Reykjavík och Kópavogur. Islands socialistparti vann ett mandat i Reykjavík men misslyckades att få representation i Kópavogur. I Reykjavík har Sanna Magdalena Mörtudóttir - partiets enda ledamot - hörts mycket i debatter och medier i förhållande till partiets storlek.

Men på riksnivå har stödet varit lägre. Eftersom det legat klart under femprocentsspärren har stödet i regel inte särredovisats av opinionsinstituten.

Nu tar Islands socialistparti för första gången klivet över spärren. Partiet får 5,3 procent i den nya mätningen från Gallup. Uppgången har gått snabbt. Jämfört med Gallups mätning i december förra året har stödet ökat med 1,9 procentenheter. Och en månad tidigare - i november 2018 - fick Islands socialistparti bara 1,3 procent.

Samtidigt som Islands socialistparti klättrar över femprocentsspärren faller Folkets parti - som länge balanserat på spärren - under den för första gången på sju månader. Partiet får 3,7 procent, en minskning med 1,6 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Självständighetspartiet har nu varit största parti i landet i över ett år. Stödet ökar med 0,7 procentenheter till 23,4 procent.

I tio månader har Socialdemokraterna varit Islands näst största parti. Även Socialdemokraterna ökar med 0,7 procentenheter och får nu 19,1 procent.

Piratpartiet återtar positionen som tredje största parti. Om det hade varit val till alltinget i dag hade 12,7 procent lagt sin röst på partiet, en uppgång med 2 procentenheter.

Gröna vänstern fortsätter att brottas med låga opinionssiffror. Stödet krymper nu med 0,3 procentenheter till 11,3 procent.

Även Renässans förlorar sympatisörer. Partiet får 9,1 procent, en nedgång med 1,4 procentenheter.

Mätningens största förlorare är dock Framstegspartiet. Stödet minskar med 2,6 procentenheter till 8,8 procent. Det ser alltså ut som att Framstegspartiet har tappat många av de väljare som sökte sig till partiet efter skandalerna inom Centerpartiet.

Långt ifrån alla dessa väljare har dock återvänt till Centerpartiet. Stödet ökar med 0,8 procentenheter till 6,5 procent.

Det sammanlagda stödet för de tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - minskar alltså. Men stödet för regeringen ökar. Det är nu 49,1 procent som ställer sig bakom koalitionen, en uppgång med 4,3 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.