tisdag 26 februari 2019

Isländska uthyraren Procar bluffade om bilar fram till 2018

Så sent som i november förra året sålde Procar bilar med manipulerade mätarställningar. Det omfattande fusket pågick betydligt längre än vad den isländska skandaluthyraren medgett. Och flera nyckelpersoner i bolaget var inblandade i bluffarna. Totalt har minst 115 bilar manipulerats med syftet att lura hyrbilskunder och begagnatköpare.

Procar tiger fortfarande om avslöjandena om systematiskt fusk med mätarställningar. För att kunna sälja begagnade bilar till högre priser och för att kunna fortsätta hyra ut äldre hyrfordon har bolaget manipulerat körsträckorna. Genom att sänka mätarställningarna har Procar bluffat kunderna och samtidigt såväl minskat kostnader som ökat intäkter.

Direkt efter avslöjandet kom ett uttalande som senare visat sig vara direkt lögnaktigt. Då påstod Procar att fusket pågått mellan 2013 och 2015 samt att den som var huvudansvarig inte längre jobbade i bolaget.

Men det stämmer inte. Försäljningen av bilar med manipulerade mätarställningar pågick så sent som i november 2018. Då var det enligt Morgunblaðið en Nissan Pathfinder som såldes. Procar hade innan försäljningen dragit av 33 000 kilometer på mätarställningen.

Vidare hävdade Procar att det i en majoritet av fallen rörde sig om begränsad manipulering av körsträckorna. Inte heller detta var korrekt. Det visade sig snarare vara undantag att det var mindre än 30 000 kilometer som försvunnit - medan Procar alltså påstod motsatsen.

Stundin har granskat 115 av de hyrbilar som Procar sålt vidare med manipulerade mätarställningar. Totalt drog Procar bort 3,3 miljoner kilometer från fordonens körsträckor.

Enligt Stundin är det minst tio anställda som har varit inblandade i fusket. En av dem är Gunnar Björn Gunnarsson, som både är vd för Procar och delägare i bolaget. Hans inloggning har använts för att manipulera mätarställningarna i 54 fordon. En anställd - som jobbar kvar i Procar - var med om att fuska med mätarställningar vid 31 tillfällen.

Fusket verkar ha varit systematiskt. Den 13 april 2016 användes till exempel den anställdes inloggning för att kapa körsträckorna med totalt 789 000 kilometer i nio hyrbilar av modellen Suzuki Jimny. Ett av fordonen gick denna dag från en mätarställning på 170 347 kilometer till 64 589 kilometer.

Procar har anlitat advokatbyrån Draupnir för att hantera ersättningskrav från lurade begagnatkunder. Försäljaren Bílamarkaðurinn - som har köpt ett stort antal begagnade hyrbilar från Procar - har i sin tur anlitat advokatbyrån Réttir. Advokaten Páll Bergþórsson säger till RÚV att polisen borde ha säkrat bevis från Procar:
"Husrannsakan och beslagtagande borde ha genomförts för att bevara dokument."
Polisen har tagit emot information om Procars fusk med mätarställningar. Det är dock inte känt om några personer i företaget misstänks för brott.

Här kan du läsa mer om skandalen kring Procar.