onsdag 20 februari 2019

Konstverk i Reykjavík renoveras efter sju år utan vatten

Konstverket Fyssa i Grasagarður Reykjavíkur renoveras till våren. För första gången på sju år kopplas då vatten in i Þuríður Rúrí Fannbergs verk. Kommunen och energibolaget Orkuveita Reykjavíkur delar på kostnaderna för arbetet. Därefter överlämnas konstverket till kommunen, berättar Vísir.

Året var 1995 när Þuríður Rúrí Fannbergs konstverk Fyssa invigdes i Grasagarður Reykjavíkur, den botaniska trädgården i Reykjavík. I samband med finanskraschen 2008 ströps underhållet. Fyra år senare stoppades tillförseln av vatten till Fyssa - något som var en viktig del av verket.

Efter att inte ha använts sedan 2012 då pumpstationen i verket gick sönder har nu kommunen och Orkuveita Reykjavíkur bestämt sig för att dela på renoveringskostnaderna. Den totala räkningen väntas landa på omkring 16 miljoner isländska kronor.

Tanken är att Fyssa ska återinvigas den 25 april i år då första sommardagen infaller. Planen är att stänga av verket innan det blir minusgrader. Ólöf Kristín Sigurðardóttir, chef för konstmuseet Listasafn Reykjavíkur, säger till Vísir att det är en försiktighetsåtgärd att inte låta vattnet rinna året runt:
"Det vore visserligen kul att kunna låta vattnet vara på hela året, men det är inte förnuftigt när vi ser till de problem som det har skapat och samtidigt halka för dem som rör sig i området."
I samband med renoveringen överlåter Orkuveita Reykjavíkur konstverket till kommunen.