tisdag 19 februari 2019

Ljus framtid byter partiledare i tysthet

Theodóra S. Þorsteinsdóttir är ny ledare för Ljus framtid. I tysthet har hon efterträtt Björt Ólafsdóttir. Men om partiet någon gång kommer att ställa upp i val på nytt är osäkert. Ett besked om framtiden är att vänta inom de närmaste månaderna. Ett alternativ är att ansluta sig till Renässans - och ett annat att lägga ned partiet, rapporterar Vísir.

I valet till alltinget hösten 2017 svarade Ljus framtid för en historisk kollaps. Inget annat isländskt parti har mellan två val tappat en så stor andel av sitt väljarstöd. Ljus framtid backade till 1,2 procent efter att i valet ett år tidigare ha fått 7,2 procent. Partiet förlorade därmed samtliga platser i alltinget.

Efter katastrofvalet avgick Óttarr Proppé som partiledare. Han efterträddes av Björt Ólafsdóttir. Hon lyckades inte vända den negativa utvecklingen.

Inför kommunalvalen våren 2018 var opinionssiffrorna fortsatt usla. Till sist slutade det med att Ljus framtid inte försökte försvara sina mandat på egen hand i en enda kommun. Inte minst var det anmärkningsvärt i Reykjavík där partiet fyra år tidigare fick 15,6 procent av rösterna och ingick i den koalition som styrde kommunen.

Ljus framtids kommunpolitiker gick åt olika håll. Många valde att lämna politiken helt och hållet. Andra kandiderade på andra partiers listor. I Hafnarfjörður splittrades partiet efter interna stridigheter. I Reykjavík ville inte Renässans gå till val med en gemensam lista med Ljus framtid. Så blev det däremot i Kópavogur där Theodóra S. Þorsteinsdóttir i dag är den enda folkvalda som företräder partiet.

Stödet för Ljus framtid är så litet att Gallup inte längre särredovisar några opinionssiffror. Hos MMR har Ljus framtid det senaste året som bäst haft 1,1 procent.

Nu visar det sig att partiet i tysthet har bytt ordförande. Partiledarskiftet uppdagades av Vísir sedan redaktionen av en slump upptäckt att Ljus framtids hemsida inte längre är i bruk.

Theodóra S. Þorsteinsdóttir valdes på det senaste årsmötet och efterträdde då tidigare alltingsledamoten och miljöministern Björt Ólafsdóttir. Förutom att sitta i kommunfullmäktige i Kópavogur har även den nya partiledaren erfarenhet från alltinget.

Vad som händer med Ljus framtid är oklart. Theodóra S. Þorsteinsdóttir säger till Vísir att ett besked är att vänta inom de närmaste månaderna. Själv anser hon att det kanske bästa alternativet är att upplösa partiet och ansluta sig till Renässans:
"Om det inte finns efterfrågan efter en kandidatur gör vi något annat. Vi håller oss inte vid liv bara för att hålla oss vid liv. Vi ligger i dvala och tänker ta oss tid och så får vi se vad det blir. Vi mår fint där vi är nu."
Enligt Theodóra S. Þorsteinsdóttir träffas styrelsen regelbundet. Även om hon är den enda som valts in i ett kommunfullmäktige för Ljus framtid har partiet genom tidigare företrädare ändå representanter i andra kommuner än Kópavogur. Hon säger till Vísir att hon tycker att det är ett bättre sätt att fortsätta arbeta i partiets anda än att återuppväcka Ljus framtid:
"Kanske är det onödigt att dra igång ett nytt parti utan hellre gå med i det som finns. Men nu talar jag bara för mig själv."
Här kan du läsa mer om Ljus framtid.