måndag 18 februari 2019

Mike Pompeo: USA har misskött relationen med Island

Foto: Utanríkisráðuneytið
USA har misskött relationen med Island. Men vänskapen mellan länderna är viktig och hädanefter kommer den att ha hög prioritet. Det sade utrikesminister Mike Pompeo när han i fredags besökte Island. Under några få timmar i landet träffade han statsminister Katrín Jakobsdóttir och utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson.

För första gången sedan 2008 besöktes Island i fredags av en amerikansk utrikesminister. Senast var det Condoleezza Rice som gästade landet. Nu var det Mike Pompeo som besökte Island under en rundresa i Europa.

Det märktes på många sätt att det inte var ett vanligt besök. Att Mike Pompeo först skulle träffa utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson i Harpa i Reykjavík och därefter statsminister Katrín Jakobsdóttir i statsministerbostaden på Tjarnargata tillkännagavs bara 90 minuter innan mötets början.

Polisen i Reykjavík förvarnade på Facebook för förseningar i trafiken. Hela besöket övervakades av 28 beväpnade poliser från insatsstyrkan. Beväpnad amerikansk polis - som fanns ombord utrikesministerns plan - hade också fått tillstånd att följa och skydda Mike Pompeo på isländsk mark.

Han landade på flygplatsen i Keflavík strax före lunch och välkomnades av Georg Lárusson, chef för kustbevakningen.

Mike Pompeo möttes dock inte av några större demonstrationer. Piratpartiets, Socialdemokraternas, Gröna vänsterns, Renässans och Islands socialistpartis ungdomsförbund manifesterade mot den amerikanske utrikesministern. De uppmanade den isländska regeringen att protestera mot vad de beskrev som brott mot mänskliga rättigheter vid USA:s gräns mot Mexiko.

En annan som vände sig mot besöket var Kristinn Hrafnsson, chefredaktör för Wikileaks. Han uppmanade på Facebook regeringen att gripa Mike Pompeo. Han hävdade att utrikesministern företrädde en regering som ägnade sig åt förföljelse av just Wikileaks och organisationens grundare Julian Assange.

I en gemensam presskonferens med Guðlaugur Þór Þórðarson i Harpa sade Mike Pompeo att USA misskött relationen med Island sedan Nato-basen i Keflavík stängdes 2006. Det vakuum som uppstått hade Kina och Ryssland utnyttjat genom att flytta fram sina positioner i regionen.

Nu var det enligt Mike Pompeo slut på den misskötta relationen. Han sade att det hade skett en attitydförändring i samband med att Donald Trump valdes till president efter Barack Obama:
"De fyra senaste dagarna har jag ägnat åt att besöka huvudstäder i Central- och Östeuropa som den förra regeringen också misskötte. Det kommer inte att fortgå längre. Vi kommer inte att betrakta våra vänner, våra verkliga allierade, som givna. Vi har helt enkelt inte råd med sådan misskötsel. ... Vi vet att när USA försvinner så fyller Kina och Ryssland det tomrum som uppstår. ... Vi har sett våra motståndare upprätta system som de anser skadar USA:s, Islands och Europas position i regionen. Det är fortfarande oklart vilken form våra åtgärder i regionen blir men jag är säker på att USA och Island kommer att nå framgång genom samarbete på detta område."
Mike Pompeo och Guðlaugur Þór Þórðarson diskuterade också möjligheter till utökad handel mellan länderna. Något frihandelsavtal mellan Island och USA är inte att vänta i dagsläget - i stället ville de undersöka andra sätt att främja utbytet. Detta ska enligt ett pressmeddelande bland annat ske genom en gemensam samrådsplattform.

Dessutom lovordade Mike Pompeo Islands bidrag till Nato. Men någon permanent amerikansk styrka i Keflavík är inte att räkna med. De tillfälliga uppdragen - patrullering av det isländska luftrummet och övervakning av ryska ubåtsrörelser i Nordatlanten - kommer att fortsätta och kanske också växa i omfattning.

Mike Pompeo var också överens med Guðlaugur Þór Þórðarson om att Arktis även i framtiden ska vara fritt från väpnade styrkor.

Katrín Jakobsdóttir tog bland annat upp kärnvapen och klimatfrågor. Hon förklarade för Mike Pompeo att det var en oroande utveckling att USA och Ryssland hoppat av nedrustningsavtal. Hon beklagade också att USA lämnat Parisavtalet. Katrín Jakobsdóttir sade efter mötet att hon och Mike Pompeo "var överens om att inte vara överens" när det gällde klimatpolitik.

Hon säger i Morgunblaðið att Mike Pompeo inte uttryckte några önskemål om att på nytt börja använda Nato-basen i Keflavík. Borgar Þór Einarsson, sekreterare åt Guðlaugur Þór Þórðarson, säger i RÚV att de militära aktiviteterna i regionen kommer att öka. Men inte heller han trodde att USA i dagsläget hade något intresse av en permanent bas på Island.

Här kan du läsa mer om USA:s utökade närvaro i Keflavík.