torsdag 28 februari 2019

Minister anklagas för att vara marionett åt valfångstföretag

När Hvalurs vd Kristján Loftsson vände sig till fiskeminister Kristján Þór Júlíusson och uppmanade honom om att skrota regler som företaget brutit mot i flera års tid agerade han snabbt. Kravet på att valar skulle styckas under tak försvann. Nu anklagas ministern i en annons för att vara en marionett åt Kristján Loftsson.

Nyligen beslutade Kristján Þór Júlíusson om att tillåta jakt på sillval och vikval i ytterligare fem år. För Hvalur - det enda isländska rederiet som jagar sillval - innebar det ett klartecken till fortsatt jakt fram till 2023. Beslutet har fått hård kritik från motståndare till valfångst.

Men det var inte den enda gången som Kristján Þór Júlíusson gått Kristján Loftsson till mötes. Förra året avskaffade han regler som föreskrev att valar skulle slaktas direkt efter att de förts i land. Dessutom fick de inte längre styckas under bar himmel.

Hvalur fortsatte trots detta att slakta djuren utomhus. Myndigheterna valde ändå att inte agera mot bolaget.

I veckan kunde Fréttablaðið berätta att Kristján Þór Júlíussons beslut om att slopa slaktbestämmelserna föregicks av ett mejl från Kristján Loftsson. Där uppmanade han fiskeministern att avskaffa slaktkraven.

Ole Anton Bieltvedt, ordförande för miljöorganisationen Jarðarvinir, anklagar i en helsidesannons i Morgunblaðið Kristján Þór Júlíusson för att gå Kristján Loftssons ärenden:
"Allmänheten kan och ska straffa för korruption och vänskapskorruption. Det gör den bäst med sina röster."
Här kan du läsa mer om den fortsatta jakten på val.