tisdag 5 februari 2019

Ny butik i Árneshreppur öppnar redan till våren

Redan till våren ska en ny butik öppnas i Norðurfjörður i Árneshreppur. En grundplåt på 4 miljoner isländska kronor har samlats in av invånare och personer med anknytning till kommunen. Mötet där ett bolag för butiken grundades gick dock inte problemfritt. Det fick senareläggas eftersom vägen till Árneshreppur var oframkomlig.

I två och en halv månad varje år har Vegagerðin ingen skyldighet att hålla vägen till Árneshreppur i Västfjordarna öppen. Under vintern plogas dessutom vägen bara om det inte är för mycket snö. I praktiken innebär det att invånarna är avskurna från omvärlden under stora delar av vintern.

I höstas stängde den lilla butiken i Norðurfjörður, den enda livsmedelshandeln i Árneshreppur. Enda sättet för invånarna att få mat och andra förnödenheter när vägen är oframkomlig är med flyg från Reykjavík till Gjögur. Transporterna blir dock mycket dyra för invånarna.

Samtidigt kämpar Árneshreppur för att överleva. Färre än tjugo personer bor nu i kommunen hela året. Så få har inte invånarna varit sedan regionen befolkades för första gången strax efter att de första bosättarna kom till Island under sent 800-tal.

En livsmedelsbutik anses vara nödvändigt för att kunna behålla de sista invånarna och en förutsättning för att kanske kunna locka nya invånare till kommunen. Därför har invånare ihop med ett projekt under ledning av Byggðastofnun tagit beslut om att öppna en ny butik.

Projektledaren Skúli Gautason säger till RÚV att en butik står högt upp på lokalbefolkningens önskelista. Intresset för att hjälpa till ekonomiskt har varit stort:
"Det är ett mycket brett stöd för detta projekt och det är många som inser hur viktigt detta är för samhället. Vi har hållit det så att det är max 100 000 per person eller bolag för att säkra ett spritt ägande av bolaget och det har gått över förväntan."
Mötet för att grunda det bolag som ska driva butiken skulle ha hållits i tisdags. Men vädret var dåligt och vägen var oframkomlig. Därför sköts mötet upp till i fredags. Då gick Vegagerðin med på att öppna vägen - något som myndigheten bara gör om kommunen står för halva kostnaden.

I fredags bildades Verslunarfélag Árneshrepps ehf. Bolaget har enligt Litlihjalli en grundplåt på omkring 4 miljoner isländska kronor. Det var knappt 70 personer - såväl invånare som personer med anknytning till kommunen - som gick in med pengar i bolaget. Varje andel kostade 25 000 isländska kronor. En person fick högst köpa fyra andelar.

Målet är att butiken ska öppna redan till våren. Då blir det begränsade öppettider för att möta invånarnas behov. Det har talats om att hålla öppet två timmar två dagar i veckan under lågsäsong. Då fungerar den också som något av samlingsplats för invånarna.

Under sommaren är tanken att butiken ska vara öppen dagligen. Då är det också tillräckligt många som befinner sig i regionen för att driften ska gå runt.

Här kan du läsa mer om butiken i Norðurfjörður.