tisdag 12 februari 2019

Pirat hoppar av - attackerade journalist och partikamrat

Snæbjörn Brynjarsson lämnar sitt uppdrag som ersättare i alltinget för Piratpartiet. Han gick i lördags till verbal attack mot Erna Ýr Öldudóttir, som tidigare jobbat för Piratpartiet men nu arbetar som journalist på Viljinn. Själv hävdar Snæbjörn Brynjarsson att han sade att han föraktade henne. Men hon uppger att han hotat henne med våld.

Erna Ýr Öldudóttir hade tidigare uppdraget som ordförande för Piratpartiets verkställande råd. Numera jobbar hon som journalist på Viljinn, en nyhetswebb grundad av Björn Ingi Hrafnsson. Viljinn har en tydlig konservativ och högerpopulistisk profil. Björn Ingi Hrafnsson själv är medlem i Centerpartiet och nära vän med partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Björn Ingi Hrafnsson har de senaste dryga tio åren varit framträdande i den isländska mediebranschen. Före finanskraschen var han chef för näringslivsrapporteringen i Fréttablaðið. Samtidigt hade han själv lånat 500 miljoner isländska kronor av Kaupþing. Flera journalister har berättat om hur han stoppade artiklar om banken som skulle kunna uppfattas som negativa.

Han gick efter finanskrisen vidare till Pressan. Här publicerades artiklar som inte sällan gjorde gällande att kraschen inte var de isländska storbankernas ansvar. Björn Ingi Hrafnsson byggde senare med hjälp av lånade pengar något av ett imperium som innefattade även bland annat DV och Eyjan.

Så småningom var konkursen oundviklig. Verksamheten levde på lånade pengar och samlade på sig allt större skulder. Genom en rad olika affärer lyckades dock Björn Ingi Hrafnsson både sälja bolaget och tömma det på tillgångar som han använde för att betala en skatteskuld som han själv var ansvarig för.

Nyligen återvände Björn Ingi Hrafnsson till mediebranschen genom att lansera Viljinn. Där jobbar alltså Erna Ýr Öldudóttir som journalist.

I lördags var både hon och Snæbjörn Brynjarsson, som var inkallad som ersättare i alltinget för Piratpartiet så sent som i december förra året, ute på Kaffibarinn i Reykjavík. Där gick han fram till henne när hon stod och pratade med två andra besökare. Hon skriver på Facebook att han hotade henne med misshandel:
"Erna, jag hatar dig. Jag vill slå dig."
Andra besökare gick emellan. Erna Ýr Öldudóttir beskriver i Fréttablaðið situationen som "mycket obehaglig och hotfull". Själv hävdar han att han aldrig skulle hota en journalist med våld. Snæbjörn Brynjarsson säger i Fréttablaðið att han sade att han föraktade henne för att hon jobbade åt Björn Ingi Hrafnsson:
"Jag skulle aldrig hota en journalist, men jag är dock skyldig henne en ursäkt för att säga min åsikt om Björn Ingi."
Snæbjörn Brynjarsson förklarade sitt beteende med att han hade varit berusad. Erna Ýr Öldudóttir skrev på Facebook att hon inte gav mycket för den förklaringen. Hon ifrågasatte också hans syn på mediernas roll i en demokrati.

Under gårdagen meddelade Snæbjörn Brynjarsson att han avsäger sig platsen som ersättare. Han lämnar också alla förtroendeuppdrag för Piratpartiet. Han skriver på Facebook att han tänker lära av sitt misstag:
"Det beteende som jag visade den aktuella kvällen anstår inte en folkvald representant. Jag kommer att ta fullt ansvar för mina gärningar och ber alla inblandade om ursäkt och hoppas att så liten skada som möjligt uppkommit."
Vidare skriver Snæbjörn Brynjarsson att han inte vill att hans beteende ska kasta skugga över Piratpartiet eller alltinget. Det är ytterligare ett skäl till att han lämnar politiken.

Piratpartiets alltingsgrupp skriver i ett uttalande att de respekterar hans beslut. Folkvalda måste föregå med gott exempel. De beklagar Snæbjörn Brynjarssons beteende och välkomnar att han tar konsekvenserna av det och avgår.

I alltingsvalet hösten 2017 var Snæbjörn Brynjarsson nummer fyra på Piratpartiets lista i norra Reykjavík. Han har gått in som ersättare i alltinget vid tre olika tillfällen.