tisdag 5 februari 2019

Reykjanesbær går om Akureyri - är fjärde största kommun

Reykjavík växer till en ny rekordnivå. Och Árneshreppur krymper till det lägsta antalet invånare på över ett årtusende. Samtidigt ökar Reykjanesbær snabbare än Akureyri - och tar nu över positionen som Islands fjärde största kommun. Det visar statistik från folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands.

Island hade den 1 februari i år 357 661 invånare. Under de två senaste månaderna ökade antalet bosatta i landet med 990 personer. Det är första gången som islänningarna har varit så många.

På kommunnivå sker de mest anmärkningsvärda förändringarna. Reykjanesbær går nu om Akureyri och tar över som Islands fjärde största kommun. Bägge kommunerna har växt sedan december 2018 - men Reykjanesbær växer i snabbare takt.

Reykjanesbær har 18 968 invånare mot Akureyris 18 928 invånare. Större är Reykjavík med 129 119 invånare, Kópavogur med 37 052 invånare och Hafnarfjörður med 29 814 invånare.

Övriga kommuner på topp tio är sexan Garðabær med 16 355 invånare som följs av Mosfellsbær med 11 552 invånare, Árborg med 9 515 invånare, Akranes med 7 418 invånare och Fjarðabyggð med 5 080 invånare.

De senaste fjorton månaderna har Akureyri vuxit med 139 invånare. Det är en ökning som vissa kommunpolitiker tycker är för liten. Självständighetspartiet - som är i opposition i Akureyri - hävdar att befolkningsutvecklingen i princip står still om tillfälliga gästarbetare från utlandet räknas bort. Partiet har bland annat efterlyst en kommunal strategi för att locka till sig fler invånare.

Under samma period växte Reykjanesbær med 1 236 invånare. Här fortsätter flygplatsen i Keflavík att vara motorn i det lokala näringslivet. Frågan är om utvecklingen kommer att vända när flygplatsbolaget Isavia förutspår en minskning av turister till Island under 2019.

Árneshreppur är inte bara Islands minsta kommun. Det är också den kommun som minskar snabbast. Vid månadsskiftet hade Árneshreppur bara 38 invånare - det i särklass lägsta antalet sedan folkbokföringens början. Inom loppet av två månader har invånarantalet minskat med 5 procent - vilket i det här fallet betyder två personer.

Ökar mest gör en annan liten kommun. Skorradalshreppur växer med fem personer till 63 invånare, en uppgång med 8,6 procentenheter.

Övriga kommuner med tvåsiffrigt antal invånare är Tjörneshreppur med 55, Helgafellssveit med 62, Fljótsdalshreppur med 75, Skagabyggð med 89 och Svalbarðshreppur med 91.

I 29 av Islands 72 kommuner minskade antalet invånare mellan 1 december 2018 och 1 februari i år. Under samma period backade tre regioner - Vesturland, Austurland och Västfjordarna - medan Norðurland vestra stod still och resterande regioner - Reykjavíkområdet, Suðurnes, Suðurland och Norðurland eystra ökade något.