torsdag 21 februari 2019

Starkaste stödet för Framstegspartiet sedan våren 2014

Framstegspartiet ökar till den högsta opinionssiffran på nästan fem år. Och för första gången på två år är partiet Islands tredje största. Samtidigt sjunker stödet för Centerpartiet och avståndet till alltingets femprocentsspärr ligger nu inom den statistiska felmarginalen. Centerpartiet är nu minst i alltinget. Det visar en väljarbarometer från MMR.

Skandalen på Klaustur tycks fortfarande påverka opinionssiffrorna. Centerpartiet - som stod i centrum för de kränkningar som under en utekväll riktades mot bland annat kvinnor och personer som har funktionsnedsättningar - fortsätter att kämpa i motvind. Stödet är nu inte större än att partiet riskerar att falla ur alltinget.

Centerpartiet är nu minst av de åtta partierna i alltinget och får 6,1 procent, en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes för en månad sedan.

Centerpartiet bildades som en utbrytning ur Framstegspartiet. Efter skandalen på Klaustur verkar många väljare som tidigare sympatiserade med Centerpartiet ha gått tillbaka till Framstegspartiet.

Framstegspartiet är en av mätningens stora vinnare. Partiet får 13,5 procent, en uppgång med 1,8 procentenheter. Siffran är Framstegspartiets bästa hos MMR på nästan fem år. Och det är första gången på två år som partiet är Islands tredje största.

Men med bred marginal fortsätter Självständighetspartiet att vara största parti. Stödet är nu 22,7 procent, en ökning med 0,5 procentenheter.

Näst störst är alltjämt Socialdemokraterna med 15,9 procent, en ökning med 0,9 procentenheter.

Mätningens stora förlorare är Piratpartiet. Stödet sjunker med 3,4 procentenheter till 10,4 procent.

Gröna vänstern backar med 0,2 procentenheter till 11,1 procent medan Renässans ökar med 0,3 procentenheter till 8,1 procent. Folkets parti växer med 0,2 procentenheter till 6,9 procent.

Femprocentsspärren fortsätter att vara utom räckhåll för Ljus framtid. Partiet får 0,5 procent, en nedgång med 0,2 procentenheter.

Gruppen med övriga partier växer till 5,2 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter. MMR särredovisar ännu inte Islands socialistparti, men det är troligt att en förhållandevis stor del av stödet för övriga partier utgörs av sympatisörer till Islands socialistparti.

Stödet för regeringen är 42,8 procent. Det har ökat i tre månader i följd och siffran är trepartikoalitionens bästa sedan april förra året.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.