söndag 10 februari 2019

Tysk näringslivstopp köper isländsk ödefjord

Hellisfjörður på östra Island har fått en ny ägare. Köparen är Sven Jacobi, grundare av och vd för Neo Advertising med huvudkontor i Hamburg. Vad den tyske företagsledaren har för planer för den obebodda fjorden är inte klart. Det är heller inte känt hur mycket Sven Jacobi betalade för Hellisfjörður.

I somras lade filmproducenten Sigurjón Sighvatsson ut fastigheten Hellisfjörður till försäljning. Han hade då ägt den sedan år 2000. Nu har han alltså hittat en köpare. Ny ägare är den tyske näringslivstoppen Sven Jacobi, grundare av och vd för Neo Advertising. Bolaget jobbar med marknadsföring i offentliga miljöer och har kontor i fem länder.

Hellisfjörður är på flera sätt en speciell fastighet. Hit går ingen väg. Den som vill besöka Hellisfjörður måste rida, vandra eller åka båt. Den sista gården i fjorden övergavs 1952. Den enda byggnaden i Hellisfjörður är ett sommarhus som byggdes 1970.

Fastigheten omfattar dessutom hela fjorden. Den som håller till i Hellisfjörður har alltså inga grannar förrän på andra sidan fjällen. Den närmaste tätorten är Neskaupstaður. Även grannfjorden Viðfjörður är obebodd.

Vid Sveinsstaðir finns lämningar av en norsk valfångststation som var i bruk mellan 1901 och 1913. Men i dag är det främst möjligheterna att fiska och jaga fågel som lockar. I Hellisfjarðará i fjordens botten går det att fiska öring.

Sven Jacobi träffade nyligen kommunstyrelsen i Fjarðabyggð i samband med köpet. Tillsammans med juristen Eggert Ólafsson diskuterade han sina planer för Hellisfjörður. I mötesprotokollet nämns inget om hans syfte med köpet.

Sven Jacobi ville heller inte kommentera affären när han tillfrågades av Austurfrétt. Prislappen för fastigheten är inte känd.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Hellisfjörður.