tisdag 26 februari 2019

Uppmanar till avhopp från Folkets parti till Centerpartiet

Halldór Gunnarsson var med om att grunda Folkets parti. Men nu uppmanar han medlemmarna att i stället ansluta sig till Centerpartiet. Utspelet kommer efter att Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason gått över till Centerpartiet. De uteslöts ur Folkets parti efter en barrunda på Klaustur i Reykjavík där de hånade och kritiserade ledaren Inga Sæland.

Inför alltingsvalet våren 2013 var Halldór Gunnarsson en av initiativtagarna till Hushållens parti. Partiet fick inte tillräckligt stöd för att klara spärren till alltinget, men nog för att få partistöd hela mandatperioden. En tvist om vem som egentligen ledde partiet slutade med att Hushållens parti togs över av två bröder som använde bidragen till att avlöna sig själva.

Tre år senare var Halldór Gunnarsson med om att grunda Folkets parti. Han valdes till vice ordförande och var tillsammans med partiledaren Inga Sæland den som utformade partiets politiska plattform. I valet hösten 2017 toppade han partiets lista i den nordöstra valkretsen, men väljarstödet räckte inte till något mandat.

När skandalen på Klaustur uppdagades uteslöts Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson ur Folkets parti. Därmed förlorade partiet två av fyra mandat i alltinget eftersom de inte följde uppmaningen om att avsäga sig sina platser.

Den enda i partistyrelsen som röstade emot uteslutningen var Halldór Gunnarsson. Han valde att avgå i protest mot beslutet.

Nu uppmanar Halldór Gunnarsson fler medlemmar att hoppa av. Han skriver i Morgunblaðið att de bör följa med Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason över till Centerpartiet. De två uteslutna politikerna meddelade i fredags att de gått med i Centerpartiet - samma parti vars ledning försökte värva dem under skandalkvällen på Klaustur:
"Partiets väljare äger partiet med de sakfrågor som vid varje tillfälle framförs av dess företrädare och inte av dess ordförande. Ólafur och Karl Gauti har ihärdigt i tal och tidningsartiklar följt partiets stridsfrågor och jag vill därför uppmana partiets väljare att följa dessa två fantastiska alltingsledamöter till fortsatt kamp inom Centerpartiet för goda saker till bättring för land och folk."
Halldór Gunnarsson hävdar att han själv spelade en avgörande roll i rekryteringen av Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason inför valet 2017. Han skriver nu att han själv hade kontakter med Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson för att diskutera de två ledamöternas partibyte:
"Så hade jag ett möte med Ólafur och Karl Gauti där jag uppmanade dem att gå med i Centerpartiet och förbereda sig inför att med sina väljare inleda en ny offensiv med det partiet."
Enligt Halldór Gunnarsson ska de först ha sagt nej till att byta parti. Först efter en längre betänketid ska Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason bestämt sig för att gå med i Centerpartiet.

Halldór Gunnarsson fortsätter också att kritisera Inga Sæland. Han skriver i Morgunblaðið att uteslutningen av de två "saknar motsvarighet i ett demokratiskt land".

Inga Sæland säger till Vísir att Ólafur Ísleifssons och Karl Gauti Hjaltasons beslut att ansluta sig till Centerpartiet inte bekymrar henne. Hon påpekar att Folkets parti i den senaste mätningen från MMR är större än Centerpartiet. Inom det egna partiet är det många som är besvikna på de uteslutna:
"Jag upplever underströmmar. Våra väljare är arga och säger att de aldrig någonsin hade kunnat tänka sig att rösta på Centerpartiet och krösusen Sigmundur Davíð. Men vi står samlade inför detta."
Här kan du läsa mer om Klausturskandalen.