söndag 17 februari 2019

Utsiktsplats på Bolafjall ska locka turister till Bolungarvík

Illustration: Landmótun, Argos och Sei
På 636 meters höjd på Bolafjall ska besökare kunna titta ut över Jökulfjörður, Hornstrandir och Ísafjarðardjúp. Och lokalbefolkningen hävdar dessutom att det är möjligt att ana Grönland i fjärran när vädret är riktigt klart. Bolungarvík har nu  enligt ett pressmeddelande valt en vinnare i tävlingen om att formge en utsiktsplattform på fjället.

Bolafjall vid Bolungarvík är redan i dag en populär turistattraktion. Men vägen upp på det 636 meter höga fjället är bara öppen under somrarna. På toppen finns en radarstation som används av den isländska kustbevakningen.

Men Bolafjall erbjuder också storslagen utsikt över stora delar av Västfjordarna. Besökare kan se ut över Jökulfjörður, Ísafjarðardjúp och Hornstrandir. Vissa hävdar dessutom att det faktiskt går att skymta konturerna av Grönland när det är riktigt klart väder. Men avståndet är omkring 30 mil så frågan är om det verkligen är möjligt.

Med en utsiktsplattform hoppas kommunen kunna locka fler turister till Bolungarvík. I en arkitekttävling var det förslaget från Landmótun, Argos och Sei som segrade. I förslaget ingår en plattform vid fjällets sida som ska smälta in i miljön. Det ska också anläggas gångstigar och parkeringsplatser.

Bygget har ingen prislapp - men det kommer att kosta åtskilliga tiotals miljoner isländska kronor. Bolungarvík kommer att vända sig till en statlig turismfond för att få pengar till bygget.