fredag 22 mars 2019

Ännu en serie av jordskalv skakar Grímsey

Illustration: Veðurstofa Íslands
En serie av jordskalv har skakat Grímsey ända sedan i måndags. Men under torsdagen minskade aktiviteten. Det mesta tyder nu på att den här jordskalvssvärmen är över. Det hittills kraftigaste skalvet hade en magnitud på 3,3. Inget pekar på att skalven skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet.

Klockan 3.43 i måndags skakades Grímsey - en ö belägen några mil norr om det isländska fastlandet - av ett jordskalv med en magnitud på 3,3. Det skalvet hade sitt epicentrum en mil nordost om ön.

Jordskalvssvärmen började ett par timmar tidigare. Bara under måndagsmorgonen inträffade ett femtiotal jordskalv nära Grímsey.

Sedan dess har aktiviteten i området minskat. Under torsdagen registrerades bara fyra jordskalv i närheten av Grímsey. De två största skalven uppmättes bägge till 1,4.

Serier av jordskalv är mycket vanliga kring Grímsey eftersom ön ligger i den så kallade Tjörnessprickzonen där de två kontinentalplattorna glider isär. Inget tyder på att skalven skulle ha någon koppling till vulkanisk aktivitet. Skalven följdes inte av de rörelser i jordskorpan som är typiska för magmarörelser.

Här kan du läsa mer om jordskalv på Grímsey.