lördag 30 mars 2019

Árneshreppur fortsatt avskuret från omvärlden

Ingen snöröjning och inställt flyg på grund av dålig sikt. Trots att våren närmar sig är Árneshreppur fortfarande isolerat från övriga Island. Kommunen kommer att vara utan förbindelser med övriga landet åtminstone till på måndag då det görs ett nytt försök att flyga från Reykjavík. Och på tisdag överväger Vegagerðin att öppna vägen.

Árneshreppur i Västfjordarna är Islands ensligaste kommun. Invånarantalet har nu krympt till 40 personer - och under vintern är det färre än 20 som stannar i Árneshreppur. Ett skäl till att så många överger kommunen under denna tid på året är att kommunen i regel är avskuren från övriga Island.

Från nyår och fram till den 20 mars plogas inte vägen till Árneshreppur. Det brukar i praktiken betyda att den är oframkomlig. Den enda förbindelsen med omvärlden är då flyget mellan Gjögur och Reykjavík. Om vädret tillåter är det två turer i veckan. Med flyget får invånarna post och alla förnödenheter.

Den senaste tiden har vägen varit igensnöad. Efter den 20 mars kan Vegagerðin ploga den - men bara om det inte är mycket snö. Myndigheten brukar öppna vägen på fredagar. Så blev det inte i går. Magnús Karl Pétursson, hotellchef för Hótel Djúpavík, säger till RÚV att det kom som en överraskning för invånarna som hade räknat med snöröjning:
"Vi förlitar oss på denna service och vi anser att vi äntligen har rätt till den efter tre månader utan den. Detta var ett hårt slag. Det måste jag medge."
Sigurður Már Óskarsson, avdelningschef vid Vegagerðin, säger till RÚV att myndigheten inte har någon skyldighet att hålla vägen öppen efter den 20 mars. Allt beror på vädret. Vegagerðin överväger att ploga vägen i nästa vecka.

I en Facebook-grupp som samlar många kommuninvånare var det flera som hade viss förståelse för beslutet. Det snöade i går och Vegagerðin brukar inte ploga vägen till Árneshreppur när det finns en risk för att den snart snöar igen på nytt.

Inte heller flyget mellan Reykjavík och Gjögur gick i går. Enligt Litlihjalli berodde det på snöfall som begränsade sikten på den enda flygplatsen i Árneshreppur. Om vädret tillåter går nästa flyg på måndag.

I Árneshreppur är vägen fortfarande framkomlig från flygplatsen i Gjögur till kommunens servicekärna i Norðurfjörður. Invånarna i Djúpavík är dock insnöade både söderut och norrut.

Här kan du läsa mer om Árneshreppur.