fredag 15 mars 2019

Aron och Hekla populäraste namnen för nyfödda på Island

Aron och Hekla var de namn som var populärast bland isländska föräldrar under 2018. Det var 30 nyfödda isländska pojkar som fick förnamnet Aron. Och 15 flickor gavs namnet Hekla. Det är första gången som Hekla toppar listan över de populäraste flicknamnen. Det visar statistik från Þjóðskrá Íslands.

Hekla är en av de isländska vulkaner som tros stå på tur för ett utbrott. Det senaste utbrottet i Hekla ägde rum 2000. Sedan dess har vulkanen expanderat mer än nivåerna vid det förra utbrottet - något som tyder på att ny magma har fyllt Heklas magmakammare och fått berget att utvidga sig.

Men Hekla är också ett vanligt flicknamn. Och hotet från vulkanen Hekla tycks inte avskräcka nyblivna föräldrar. Förnamnet ökar nämligen i popularitet.

Hekla är ett ganska nytt förnamn. Fram till 1910 års folkräkning fanns det inga registrerade bärare. De första flickorna som gavs namnet Hekla föddes under 1910-talet. Sedan dess har det alltså blivit vanligare. Den 1 januari 2017 fanns det 464 islänningar som bar namnet Hekla.

Förnamnet är bildat just till vulkanen Hekla. Men det namnet har i sig ett oklart ursprung. Det har bland annat kopplats till substantivet hekla, 'kappa med huva', och verbet hekla, 'virka'. Eftersom Heklas topp ofta är täckt av moln är det vanligt att namnet förknippas med substantivet.

Under 2018 var det 15 flickor som fick förnamnet Hekla. Det var första gången som Hekla toppade listan över Islands populäraste flicknamn. Tvåa var Embla med 14 nya bärare och trea var Anna och Emilía, namn som gavs till 13 nyfödda flickor var.

Populäraste pojknamnet var Aron som under 2018 fick 30 nya bärare. Aron har en lång historia på Island. De första bärarna föddes sannolikt redan på 1100-talet. Men det är först i modern tid som namnet har blivit riktigt vanligt. I 1845 års folkbokföring var bärarna bara sex och 1910 var de fyra. Men 2017 bars namnet av 1 533 isländska män.

Tvåa bland pojkarna var Kári med 22 nya bärare och trea Brynjar med 20 nya bärare.

Värt att notera är att variationen är mycket större bland flickor än bland pojkar. Med 15 nya bärare hade till exempel Hekla inte tagit sig in på topp tio bland pojkarna. Gränsen för topp tio bland pojknamnen gick vid 16 nya bärare.

Här kan du läsa mer om de populäraste namnen för nyfödda på Island.