fredag 8 mars 2019

Åskväder med rekordmånga blixtnedslag drog över Island


Det var 45 graders skillnad mellan månadens högsta och lägsta temperatur på Island i februari. Men månaden var också extrem på ett annat sätt. Den 21 februari drabbades Reykjavík med omnejd av det mest omfattande åskvädret någonsin. Inom loppet av ett dygn registrerades omkring hundra blixtnedslag. Det visar statistik från Veðurstofa Íslands.

Åskväder är sällsynta på Island. De är vanligast vid Vatnajökull och Mýrdalsjökull där det åskar i snitt fyra dagar om året. I Reykjavík åskar det i regel två dagar om året. På norra Island kommer ett åskväder vartannat år.

Det har nu gått mer än 150 år sedan någon skadades av ett blixtnedslag på Island. Ingen skadades heller den 21 februari. Men då drabbades Reykjavík med omnejd, Suðurnes och Snæfellsnes av det största åskvädret någonsin sedan Veðurstofa Íslands för ett par decennier sedan började föra statistik över blixtnedslag.

Åskvädret närmade sig Island från söder. De första blixtnedslagen kunde ses på natthimlen redan vid tretiden. Men det dröjde till 17.30 innan ovädret hade nått land. Fram till klockan 20 registrerades 84 blixtnedslag i regionen. Det totala antalet blixtnedslag under dygnet var omkring hundra.

Något annat som kännetecknade februari var en kall och snöig första halva och en varmare andra halva med mer barmark.

Skillnaden mellan månadens högsta och lägsta temperatur var nästan 45 grader. Kallast var det den 3 februari då det var -29,3 grader i Svartárkot. Varmast var det den 23 februari då 15,2 grader uppmättes i Skjaldþingsstaðir i Vopnafjörður.

Svartárkot hade också den lägsta medeltemperaturen i befolkade områden, -4,8 grader. Ännu kallare var det dock i Sandbúðir, -6,3 grader. Högsta snittet under februari hade Surtsey med 3,8 grader.

I Reykjavík var medeltemperaturen 1,0 grader - vilket var 0,7 grader högre än snittet för jämförelseperioden 1961 till 1990. I Stykkishólmur var snittet -0,1 grader (+0,6), i Bolungarvík 0,2 grader (+1,2), på Grímsey 0,2 grader (+1,2), i Akureyri -1,1 grader (+0,4), i Egilsstaðir -1,1 grader (+0,8), i Dalatangi 1,6 grader (+1,0), i Teigarhorn 1,5 grader (+1,3), i Höfn 1,5 grader (jämförelse saknas), i Stórhöfði på Hemön 2,8 grader (+0,8), i Hveravellir -4,9 grader (+1,1) och i Árnes 0,0 grader (+1,0).

Ovanligt mycket nederbörd föll i Akureyri. 78,1 millimeter i februari i år är nästan dubbelt så mycket som den genomsnittliga nederbörden. I Reykjavík var nederbörden normala 72,9 millimeter. Stykkishólmur fick 49 millimeter nederbörd.

Att månaden inleddes med låga temperaturer och en hel del nederbörd märks på andra sätt i statistiken. I 25 av 28 dagar under februari täcktes marken helt och hållet av snö i Akureyri. Det är sex dagar mer än normalt. Motsvarande siffra i Reykjavík var sjutton - vilket var fem dagar mer än snittet.

Februari var dessutom ganska solig - i synnerhet i den isländska huvudstaden. Reykjavík hade under februari 74 soltimmar, vilket var 22,1 timmar mer än snittet. Akureyri hade 40,2 soltimmar, vilket var fyra över medelvärdet.

Här kan du läsa mer om vädret på Island och ovan kan du se ett blixtnedslag i Hafnarfjörður.