torsdag 21 mars 2019

Bussar i Reykjavík kan bli gratis när luftkvaliteten är dålig

Stadsbussarna i Reykjavíkområdet kan bli gratis under de dagar när luftkvaliteten är särskilt dålig. Bussbolaget Strætó har redan programmerat in kostnadsfria endagsbiljetter i sin app. Dessa biljetter kan användas av alla när luftföroreningar ställer till med besvär. Syftet är att minska bilismen genom att få fler att åka kollektivt.

Under nyårsafton och nyårsdagen brukar luftkvaliteten i Reykjavík med omnejd vara så usel att personer med olika typer av besvär uppmanas att hålla sig inomhus. Då är det fyrverkerier som orsakar problem. Men föroreningar är ett växande bekymmer under andra delar av året.

För att luftkvaliteten ska bli riktigt dålig krävs bland annat att det är i det närmaste vindstilla. Då blåser inte de föroreningar som lägger sig över huvudstadsregionen bort.

Nu vill Strætó göra sitt för att få fler att åka kollektivt. Bussbolaget har enligt Vísir redan programmerat in kostnadsfria endagsbiljetter i sin app. Alla som har appen får alltså en gratis heldagsbiljett till bussarna i Reykjavíkområdet när luftkvaliteten är som sämst.

Ett liknande förslag finns från Självständighetspartiet i kommunfullmäktige. Under "gråa dagar" - alltså dagar när luftföroreningar orsakar problem - föreslår partiet att Strætó att stadsbussarna ska vara gratis. Under sådana dagar vill de också begränsa tunga transporter på vägarna. Partiet vill dessutom uppmana bilister att inte använda dubbdäck.

Guðmundur Heiðar Helgason, informationsansvarig vid Strætó, säger till Vísir att bolaget vill förändra invånarnas attityder till stadsbussarna. Tanken är att Strætó genom samarbete med kommunen och olika myndigheter ska kunna förvarna om dagar med dålig luft så att Reykjavíkborna kan ställa in sig på att ta bussen:
"Vi vill förändra attityder till luftkvalitetsfrågor och få fler att använda kollektivtrafik, cykla eller gå. Detta handlar inte bara om dammpartiklar utan även om luftföroreningarna som främst kommer från biltrafiken, och det är kväveoxid. Enda sättet att minska föroreningarna är att vila bilen. Det är inte mer komplicerat än så. Vi vill skapa associationen hos människor om att när sådana 'gråa dagar' kommer så tänker människor på att lämna bilen hemma och att i stället utnyttja det fina vädret till att gå, cykla eller ta bussen."
Det är inte klart om eller när systemet med gratisbiljetter tas i bruk.